Pasta z jajek
Pasta z jajek
Składniki:
6 jajek, 6 łyżek oliwy, pęczek szczypiorku, sól i pieprz
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Zblendować na najniższych obrotach z oliwą na sztywną masę. Wymieszać z posiekanym drobno szczypiorkiem (lub cebulką, natką pietruszki, koperkiem – co kto lubi) oraz przyprawami. Pasta jest puszysta i bardzo smaczna.
Porcja (na jedną kanapkę 35 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
77 kcal |
Sód |
33mg |
A |
68 µg |
|
Białko |
3g |
Potas |
36mg |
E |
0,78mg |
|
Tłuszcze |
7,3g |
Wapń |
13mg |
B1 |
0,014mg |
|
Węglowodany |
0,2g |
Magnez |
3mg |
B2 |
0,129mg |
|
Błonnik |
0,1g |
Żelazo |
0,6mg |
B3 |
0,02 mg |
|
Cholesterol |
85mg |
Cynk |
0,43mg |
Kwas foliowy |
13,2µg |
Ciekawostka:
Upadł mit, jakoby jajka miały się przyczyniać do rozwoju hipercholesterolemii. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca osobom zdrowym jadać około 10 jajek tygodniowo. Zawarta w nich lecytyna wspiera nasz układ nerwowy i serce.