Pasta z jajek


Pasta z jajek

Składniki:

6 jajek, 6 łyżek oliwy, pęczek szczypiorku, sól i pieprz

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, obrać. Zblendować na najniższych obrotach z oliwą na sztywną masę. Wymieszać z posiekanym drobno szczypiorkiem (lub cebulką, natką pietruszki, koperkiem – co kto lubi) oraz przyprawami. Pasta jest puszysta i bardzo smaczna.

Porcja (na jedną kanapkę 35 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

77  kcal

Sód

33mg

A

68 µg

Białko

 3g

Potas

36mg

E

0,78mg

Tłuszcze

7,3g

Wapń

13mg

B1

0,014mg

Węglowodany

0,2g

Magnez

3mg

B2

0,129mg

Błonnik

0,1g

Żelazo

0,6mg

B3

0,02 mg

Cholesterol

85mg

Cynk

0,43mg

Kwas foliowy

13,2µg

 

Ciekawostka:

Upadł mit, jakoby jajka miały się przyczyniać do rozwoju hipercholesterolemii. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca osobom zdrowym jadać około 10 jajek tygodniowo. Zawarta w nich lecytyna wspiera nasz układ nerwowy i serce.