Pomidory suszone w oliwie
Składniki:
4 kg dojrzałych pomidorów lima lub paprykowych, 2 szklanki oliwy, 8 ząbków czosnku, szczypta oregano lub ziół prowansalskich, łyżeczka octu balsamicznego, po 2 łyżeczki soli i cukru
Sposób wykonania:
Pomidory pokroiłam na kawałki i usunęłam pestki. Suszyłam dosyć długo w suszarce elektrycznej. Do wyparzonych słoików wkładałam wysuszone, jeszcze ciepłe pomidory i przekładałam pokrojonymi na kawałki ząbkami czosnku. Wcześniej przygotowałam zalewę z oliwy – do garnka wlałam 2 szklanki, dodałam ocet, przyprawy i dokładnie wymieszałam. Oliwa podgrzewała się do 80o C (warto mieć termometr kuchenny). Taką gorącą oliwą zalałam pomidory – powinny być całkiem pokryte tłuszczem, dlatego pukałam słoikiem w stół, żeby oliwa się wszędzie dostała. Zakręciłam słoiki i ustawiłam do góry dnem na ściereczce. Kiedy wystygły, wstawiłam do spiżarni, gdzie dojrzewały jeszcze przez 2 tygodnie. Nie smakują tak, jak sklepowe. Są lekko kwaskowate, ale bardzo smaczne i mają wyrazisty kolor. Nadają się do przygotowania pasty kanapkowej, jako dodatek do kanapek, sałatek, makaronów, zapiekanek itp.
Jedna porcja (5 sztuk – 20 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
81 kcal |
Sód |
372,4 mg |
A |
30,7 µg |
|
Białko |
0,1 g |
Potas |
870,6 mg |
E |
1,6 mg |
|
Tłuszcze |
8,8 g |
Wapń |
39,6 mg |
B1 |
0,1 mg |
|
Węglowodany |
0,3 g |
Magnez |
28,2 mg |
B2 |
0,08 mg |
|
Błonnik |
2,7 g |
Żelazo |
2 mg |
B3 |
2,9 mg |
|
Cholesterol |
0 mg |
Cynk |
1,2 mg |
Kwas foliowy |
35,4 µg |
Ciekawostka: Pomidory są bogate w czerwony barwnik z grupy karotenów, zwany likopenem. Wykazuje on silne działanie przeciwutleniające, a co za tym idzie – przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Skuteczność pomidorów i przetworów pomidorowych udowodniono w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego, prostaty u mężczyzn i piersi u kobiet. Likopen posiada również zdolność przeciwdziałania agregacji płytek krwi i tworzeniu skrzepów oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto wykazano, że spożywanie produktów bogatych w likopen może obniżać ryzyko ostrego zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej, jak również może zmniejszyć liczbę zgonów z powodu choroby wieńcowej.