Surówka z marchewki, selera i jabłka
Surówka z marchewki, selera i jabłka
Składniki:
1 marchewka, kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego (ale ten ciężko się ściera), jabłuszko, najlepiej Szampion, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Warzywa umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Tak samo jabłuszko. Doprawić sokiem cytryny, solą, pieprzem i dolać oliwy. Wymieszać i gotowe.
Porcja (100 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
147 kcal |
Sód |
70 mg |
A |
1249 µg |
|
Białko |
1g |
Potas |
287mg |
E |
1,74mg |
|
Tłuszcze |
10,3g |
Wapń |
32mg |
B1 |
0,051 mg |
|
Węglowodany |
16,6g |
Magnez |
15mg |
B2 |
0,055mg |
|
Błonnik |
3,8g |
Żelazo |
0,5mg |
B3 |
0,44 mg |
|
Cholesterol |
0mg |
Cynk |
0,36mg |
Kwas foliowy |
30,9µg |
Ciekawostka:
Dzięki obecności karotenów, które są prowitamina witaminy A, marchewka bardzo dobrze wpływa na wzrok. Przy niedoborze witaminy A najczęściej występuje tzw. kurza ślepota, czyli osłabione widzenie o zmierzchu. Później może nastąpić zrogowacenie nabłonka gałki ocznej (kseroftalmia), stąd inna nazwa witaminy A – akseroftol.