Pasta z wątróbki drobiowej
Pasta z wątróbki drobiowej
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej, 3 duże cebule, 3 łyżki oliwy, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, 0,5 szklanki mleka
Sposób wykonania:
Wątróbkę umyć i włożyć do miski. Zalać pół szklanki mleka i zimną wodą. Odstawić na 2 h. Dokładnie wypłukać i ugotować we wrzątku. Cebulę posiekać w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać wątróbkę i jeszcze chwilkę dusić razem. Doprawić, przełożyć do blendera i zmiksować na gładką pastę. Przestudzić. Natkę umyć i drobno posiekać. Wymieszać razem z pastą.
Porcja (40 g na kanapkę) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
98 kcal |
Sód |
31 mg |
A |
2882 µg |
|
Białko |
6,6 g |
Potas |
196mg |
E |
1,76mg |
|
Tłuszcze |
7,1g |
Wapń |
29mg |
B1 |
0,128 mg |
|
Węglowodany |
3,2g |
Magnez |
16mg |
B2 |
0,847mg |
|
Błonnik |
0,9g |
Żelazo |
3,5mg |
B3 |
3,26 mg |
|
Cholesterol |
114mg |
Cynk |
1,26mg |
Kwas foliowy |
199,1µg |
Ciekawostka:
Połączenie gotowanej wątróbki i świeżej natki pietruszki to najlepsze lekarstwo na niedokrwistość z powodu niedoborów żelaza w diecie. Już jedna kromka chleba do śniadania dostarczy nam 3,5 mg żelaza i sporo kwasu foliowego. Witamina C z natki pietruszki dodatkowo pomoże przyswoić żelazo i sama go dostarczy. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z wątróbką, ponieważ zawiera zbyt wysokie ilości witaminy A i cholesterolu, a co za dużo, to niezdrowo!