Cukinia z czosnkiem
Cukinia z czosnkiem
Doskonała jarzyna do obiadu.
Składniki:
młoda cukinia, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz
Sposób wykonania:
Cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zaraz dorzucić cukinię. Delikatnie przesmażyć, by zachowała żywo zielony kolor. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja (200 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
177 kcal |
Sód |
300mg |
A |
68 µg |
|
Białko |
3g |
Potas |
540mg |
E |
1,99mg |
|
Tłuszcze |
15,2g |
Wapń |
34mg |
B1 |
0,16 mg |
|
Węglowodany |
9,7g |
Magnez |
49mg |
B2 |
0,071mg |
|
Błonnik |
2,4g |
Żelazo |
1mg |
B3 |
0,87 mg |
|
Cholesterol |
0mg |
Cynk |
0,71mg |
Kwas foliowy |
104,5µg |
Ciekawostka:
Cukinia zalecana jest osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym, ponieważ łagodzi objawy nadkwaśności. Zawarte w niej związki działają odkwaszająco na organizm i korzystnie wpływają na procesy trawienia. Polecana jest także osobom dbającym o sylwetkę i chcącym zgubić kilka zbędnych kilogramów.