Schab ze śliwką
Schab ze śliwką
Doskonały na ciepło jako danie obiadowe, ale równie wspaniały jako mięso krojone na zimno do kanapek.
Składniki:
schab w całości, paczka suszonych śliwek, 4-5 łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku, 2 cm kłącza imbiru, łyżka majeranku, tymianku, słodkiej papryki, soli i pieprzu
Sposób wykonania:
Schab umyć, osuszyć, przeciąć środek na wylot długim nożem. Nafaszerować suszonymi śliwkami (ale nie mogą wystawać, bo mięso się skurczy w trakcie pieczenia i wyjdą ze środka). W naczyniu żaroodpornym mięso natrzeć czosnkiem wyciśniętym przez praskę, startym imbirem i resztą suszonych ziół razem z oliwą. Dokładnie wymasować schab. Włożyć w zamkniętym naczyniu do lodówki na noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180o C 1h/1 kg mięsa.
Porcja (150 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
447 kcal |
Sód |
93mg |
A |
23 µg |
|
Białko |
46,1g |
Potas |
881mg |
E |
2,03mg |
|
Tłuszcze |
28,2g |
Wapń |
47mg |
B1 |
1,8 mg |
|
Węglowodany |
11,4g |
Magnez |
58mg |
B2 |
0,46mg |
|
Błonnik |
1,7g |
Żelazo |
2,5mg |
B3 |
15,92 mg |
|
Cholesterol |
149mg |
Cynk |
4,3mg |
Kwas foliowy |
7,8µg |
Ciekawostka:
Suszone śliwki są nieocenionym sprzymierzeńcem, gdy chcemy pozbyć się dodatkowych kilogramów. Wzbogacona w nie dieta odchudzająca przyniesie lepsze efekty i inne wymierne korzyści dla zdrowia:
- dają poczucie sytości
- dzięki pektynom spowalniają wchłanianie cukru, co powoduje, że nasz organizm spala znacznie więcej tłuszczu
- ze względu na dużą zawartość błonnika blokują wchłanianie cholesterolu
- przyspieszają przemianę materii
- usprawniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ułatwiając trawienie i działając przeczyszczająco.