Schab ze śliwką


Schab ze śliwką

Doskonały na ciepło jako danie obiadowe, ale równie wspaniały jako mięso krojone na zimno do kanapek.

Składniki:

schab w całości, paczka suszonych śliwek, 4-5 łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku, 2 cm kłącza imbiru, łyżka majeranku, tymianku, słodkiej papryki, soli i pieprzu 

Sposób wykonania:

Schab umyć, osuszyć, przeciąć środek na wylot długim nożem. Nafaszerować suszonymi śliwkami (ale nie mogą wystawać, bo mięso się skurczy w trakcie pieczenia i wyjdą ze środka). W naczyniu żaroodpornym mięso natrzeć czosnkiem wyciśniętym przez praskę, startym imbirem i resztą suszonych ziół razem z oliwą. Dokładnie wymasować schab. Włożyć w zamkniętym naczyniu do lodówki na noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180o C 1h/1 kg mięsa.

Porcja (150 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

447 kcal

Sód

93mg

A

23 µg

Białko

46,1g

Potas

881mg

E

2,03mg

Tłuszcze

28,2g

Wapń

47mg

B1

1,8 mg

Węglowodany

11,4g

Magnez

58mg

B2

0,46mg

Błonnik

1,7g

Żelazo

2,5mg

B3

15,92 mg

Cholesterol

149mg

Cynk

4,3mg

Kwas foliowy

7,8µg

 

Ciekawostka:

Suszone śliwki są nieocenionym sprzymierzeńcem, gdy chcemy pozbyć się dodatkowych kilogramów. Wzbogacona w nie dieta odchudzająca przyniesie lepsze efekty i inne wymierne korzyści dla zdrowia:

  • dają poczucie sytości
  • dzięki pektynom spowalniają wchłanianie cukru, co powoduje, że nasz organizm spala znacznie więcej tłuszczu
  • ze względu na dużą zawartość błonnika blokują wchłanianie cholesterolu
  • przyspieszają przemianę materii
  • usprawniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ułatwiając trawienie i działając przeczyszczająco.