Mule w białym winie
Mule w białym winie
Składniki:
800 g świeżych muli, 250 ml wytrawnego białego wina, 2 posiekane szalotki, 3 ząbki drobno posiekanego czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 pęczek posiekanej natki pietruszki, sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania:
Mule moczymy w zimnej wodzie przez około 20 min, następnie dokładnie myjemy szczoteczką, usuwając wszelkie narośla i zwisające z muszli kłaczki. Wszystkie uszkodzone i obtłuczone muszle wyrzucamy. Jeżeli któreś z muszli są otwarte, to stukamy nimi lekko w blat, jeśli w ciągu kilku minut się nie zamkną, to również je wyrzucamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotki i czosnek, podsmażamy przez 2-3 min, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy mule, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 5-6 min, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą. Jeżeli któraś z muszli pozostała zamknięta, to na wszelki wypadek wyrzucamy ją, mogła być nieświeża. Przekładamy na talerze, polewamy sosem z garnka i posypujemy zieloną pietruszką. Serwujemy ze świeżo upieczoną bagietką czosnkową.
Porcja (100 g mięsa bez muszli) zawiera około:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
172 kcal |
Sód |
674 mg |
A |
304 µg |
|
Białko |
24 g |
Potas |
334 mg |
E |
- mg |
|
Tłuszcze |
8 g |
Wapń |
33 mg |
B1 |
- mg |
|
Węglowodany |
7 g |
Magnez |
37 mg |
B2 |
- mg |
|
Błonnik |
1 g |
Żelazo |
6,7 mg |
B3 |
- mg |
|
Cholesterol |
32 mg |
Cynk |
- mg |
Kwas foliowy |
- µg |
Ciekawostka:
Mule to potoczna nazwa omułków jadalnych - mięczaków z rodzaju zaliczanego do gromady małżów, występujących w morzach prawie całej kuli ziemskiej. W zależności od rejonu występowania omułki osiągają różne rozmiary, np. omułek bałtycki nie przekracza zazwyczaj 3-5 cm długości muszli, gatunki atlantyckie dochodzą do 15 cm długości.
Wszystkie owoce morza, także omułki, są szczególnie atrakcyjnym pokarmem dla dzieci, osób aktywnych fizycznie i ludzi w podeszłym wieku. Ostatnie badania dowiodły, że ich spożywanie zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i nadciśnienia tętniczego.