Papryka nadziewana mielonym mięsem i kaszą jaglaną


Papryka nadziewana mielonym mięsem i kaszą jaglaną

Składniki:

kilka papryk w różnych kolorach, na każdą 50 g mięsa mielonego (wołowo-drobiowego) i 2 łyżki suchej kaszy jaglanej, łyżka oliwy, 20 g żółtego sera, ząbek czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta majeranku, tymianku, imbiru, soli i pieprzu

Sposób wykonania:

Papryki umyć, wyciąć górne części z łodygą i wydrążyć gniazda nasienne. Kaszę wypłukać i ugotować na sypko. Mięso podsmażyć na oliwie z czosnkiem i resztą przypraw. Kiedy będzie już dobre, wymieszać je z kaszą i nadziać papryki. Wierzch posypać startym żółtym serem i piec w temperaturze 180o C do chwili delikatnego przypalenia skórki na papryce.

Porcja (350 g – duża papryka) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

437 kcal

Sód

 171 mg

A

1261 µg

Białko

22,8 g

Potas

 920 mg

E

8,07 mg

Tłuszcze

17,8 g

Wapń

 160 mg

B1

0,53 mg

Węglowodany

52,6 g

Magnez

 94 mg

B2

0,66 mg

Błonnik

6,4 g

Żelazo

 5,6 mg

B3

7,65 mg

Cholesterol

40 mg

Cynk

 4,45 mg

Kwas foliowy

143 µg

 

Ciekawostka:

Papryka (owoc pieprzowca) jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C spośród warzyw. Zawiera jej 144 mg/100 g produktu! Jeśli codziennie zjemy na surowo całą paprykę, to zawsze zaspokoimy swoje zapotrzebowanie na tę witaminę. Powinni o to dbać przede wszystkim diabetycy, których zapotrzebowanie jest o wiele wyższe niż zdrowych ludzi (50-100 mg/dzień).