Papryka nadziewana mielonym mięsem i kaszą jaglaną
Papryka nadziewana mielonym mięsem i kaszą jaglaną
Składniki:
kilka papryk w różnych kolorach, na każdą 50 g mięsa mielonego (wołowo-drobiowego) i 2 łyżki suchej kaszy jaglanej, łyżka oliwy, 20 g żółtego sera, ząbek czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta majeranku, tymianku, imbiru, soli i pieprzu
Sposób wykonania:
Papryki umyć, wyciąć górne części z łodygą i wydrążyć gniazda nasienne. Kaszę wypłukać i ugotować na sypko. Mięso podsmażyć na oliwie z czosnkiem i resztą przypraw. Kiedy będzie już dobre, wymieszać je z kaszą i nadziać papryki. Wierzch posypać startym żółtym serem i piec w temperaturze 180o C do chwili delikatnego przypalenia skórki na papryce.
Porcja (350 g – duża papryka) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
437 kcal |
Sód |
171 mg |
A |
1261 µg |
|
Białko |
22,8 g |
Potas |
920 mg |
E |
8,07 mg |
|
Tłuszcze |
17,8 g |
Wapń |
160 mg |
B1 |
0,53 mg |
|
Węglowodany |
52,6 g |
Magnez |
94 mg |
B2 |
0,66 mg |
|
Błonnik |
6,4 g |
Żelazo |
5,6 mg |
B3 |
7,65 mg |
|
Cholesterol |
40 mg |
Cynk |
4,45 mg |
Kwas foliowy |
143 µg |
Ciekawostka:
Papryka (owoc pieprzowca) jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C spośród warzyw. Zawiera jej 144 mg/100 g produktu! Jeśli codziennie zjemy na surowo całą paprykę, to zawsze zaspokoimy swoje zapotrzebowanie na tę witaminę. Powinni o to dbać przede wszystkim diabetycy, których zapotrzebowanie jest o wiele wyższe niż zdrowych ludzi (50-100 mg/dzień).