Pieczony dorsz
Pieczony dorsz
Składniki:
1 mały dorsz (400 g), 4 łyżki oliwy, pasternak, 2 duże ząbki czosnku, duża szczypta soli, łyżka suszonego koperku, szczypta suszonej natki pietruszki, szczypta tymianku, szczypta białej gorczycy, kilka ziarenczarnego pieprzu
Sposób wykonania:
Dorsza umyj i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na tarce zetrzyj pasternak i czosnek, włóż do moździerza. Wsyp sól, koperek, pietruszkę, tymianek, gorczycę i pieprz, a potem utrzyj na pastę z oliwą. Natrzyj dorsza i odstaw na godzinę, by się zamarynował. Wstawdorsza do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekaj około 20 minut.
Porcja (400 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
459 kcal |
Sód |
678mg |
A |
28 µg |
|
Białko |
71,4 g |
Potas |
1464mg |
E |
3,55mg |
|
Tłuszcze |
17,8g |
Wapń |
40mg |
B1 |
0,24 mg |
|
Węglowodany |
3,3g |
Magnez |
105mg |
B2 |
0,195mg |
|
Błonnik |
0,4g |
Żelazo |
1,8mg |
B3 |
9,27 mg |
|
Cholesterol |
200mg |
Cynk |
2,11mg |
Kwas foliowy |
48,5µg |
Ciekawostka:
Mięso dorsza jest białe, smakuje raczej neutralnie i można je przyrządzać w różnoraki sposób. W wielu krajach europejskich dorsz jest podstawowym składnikiem potraw. W angielskiej potrawie fish and chips używa się głównie dorsza. W Portugalii i Brazylii ryba ta jest podawana na Wigilię i w inne dni postu, zastępując mięso. Bacalhau jest tam jedną z potraw narodowych. Również w tradycji kulinarnej Chorwacji dorsz odgrywa rolę podobną do karpia w Polsce. Ważną pozycję dorsz zajmuje w kuchniach: francuskiej, hiszpańskiej i baskijskiej. Dorsza sprzedaje się często w formie suszonej ryby, sztokfisza, zarówno w wymienionych krajach, jak i w Niemczech (Stockfisch), Wielkiej Brytanii (stockfish) i w Norwegii (tørrfisk). Tak zakonserwowanego rozmiękcza się przed przyrządzeniem przez dłuższy okres w wodzie.
Ponieważ dorsz był rybą powszechnie dostępną, potrawy z niego były pożywieniem ubogich, a także potrawą zastępującą mięso w dniach katolickiego postu. Dzisiaj status dorsza jako potrawy zmienia się ze względu na zmniejszające się połowy i jego rosnącą cenę.
Wątroba dorsza jest smaczna i spożywa się ją jako specjał dodawany do ziemniaków albo jako pastę do chleba. Jest szczególnie ceniona w Rosji. Oprócz walorów smakowych podkreśla się to, że jest bogata w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera 65% tłuszczu, z którego wyrabia się tran, stosowany jako lek (np. w leczeniu dny moczanowejalbo w zapobieganiu cukrzycy).