Pieczony karp


Pieczony karp

Składniki:

2 filety z karpia, 500 g małych ziemniaczków w mundurkach, szklanka oliwy, 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki i sól morska

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Gotować do miękkości. Filety z karpia dokładnie osuszyć, a następnie ugrillować na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym, posypać czosnkiem i podlać oliwą. W międzyczasie odcedzić ziemniaki, osuszyć je ręcznikiem i uderzyć lekko tłuczkiem każdy z nich. Rozmieścić ziemniaki wokół dorsza i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekać około 15 minut.

Porcja (300 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

371 kcal

Sód

 167,3 mg

A

93,8 µg

Białko

39 g

Potas

 1357,7 mg

E

1,92 mg

Tłuszcze

13,5 g

Wapń

 28,2 mg

B1

0,26 mg

Węglowodany

25,3 g

Magnez

 55,3 mg

B2

0,17 mg

Błonnik

2,2 g

Żelazo

 2,2 mg

B3

78,04 mg

Cholesterol

140 mg

Cynk

 2,3 mg

Kwas foliowy

45,4 µg

 

Ciekawostka:

Karp to ryba słodkowodna i średniotłusta, ale jest wspaniałym źródłem kwasów n-3, podobnie jak tłuste ryby morskie. Zawiera kwas dihomo gamma linolenowy (GDLA), który wchodzi w skład lipidów naskórka, niezbędnych do utrzymania jego prawidłowej struktury i funkcji. Ma wpływ na komórkowy transport substancji odżywczych i wzmacnia ochronną barierę lipidową skóry.