Pieczony karp
Pieczony karp
Składniki:
2 filety z karpia, 500 g małych ziemniaczków w mundurkach, szklanka oliwy, 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki i sól morska
Sposób wykonania:
Ziemniaki umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Gotować do miękkości. Filety z karpia dokładnie osuszyć, a następnie ugrillować na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym, posypać czosnkiem i podlać oliwą. W międzyczasie odcedzić ziemniaki, osuszyć je ręcznikiem i uderzyć lekko tłuczkiem każdy z nich. Rozmieścić ziemniaki wokół dorsza i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekać około 15 minut.
Porcja (300 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
371 kcal |
Sód |
167,3 mg |
A |
93,8 µg |
|
Białko |
39 g |
Potas |
1357,7 mg |
E |
1,92 mg |
|
Tłuszcze |
13,5 g |
Wapń |
28,2 mg |
B1 |
0,26 mg |
|
Węglowodany |
25,3 g |
Magnez |
55,3 mg |
B2 |
0,17 mg |
|
Błonnik |
2,2 g |
Żelazo |
2,2 mg |
B3 |
78,04 mg |
|
Cholesterol |
140 mg |
Cynk |
2,3 mg |
Kwas foliowy |
45,4 µg |
Ciekawostka:
Karp to ryba słodkowodna i średniotłusta, ale jest wspaniałym źródłem kwasów n-3, podobnie jak tłuste ryby morskie. Zawiera kwas dihomo gamma linolenowy (GDLA), który wchodzi w skład lipidów naskórka, niezbędnych do utrzymania jego prawidłowej struktury i funkcji. Ma wpływ na komórkowy transport substancji odżywczych i wzmacnia ochronną barierę lipidową skóry.