Pasta z prażonych pestek dyni i słonecznika
Na kanapki - pasta z prażonych pestek dyni i słonecznika
Składniki:
50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, sól morska, świeżo mielony pieprz
Sposób wykonania:
Pestki dyni i słonecznika uprażyłam na patelni bez tłuszczu – podgrzewałam, aż zaczęły delikatnie strzelać. Trzeba pilnować, by się nie spaliły i cały czas przegarniać szpachelką! Uprażone pestki wrzuciłam do Termomixa (ale można do miski i zmiksować blenderem), dodałam posiekane ząbki czosnku, wlałam oliwę i doprawiłam. Zmiksowałam na pastę i gotowe!
Porcja na jedną kanapkę (20 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
129,1 kcal |
Sód |
51,2 mg |
A |
2,8 µg |
|
Białko |
3,2 g |
Potas |
105,4 mg |
E |
4,2 mg |
|
Tłuszcze |
12,2 g |
Wapń |
11,4 mg |
B1 |
0,1 mg |
|
Węglowodany |
2,9 g |
Magnez |
58,2 mg |
B2 |
0,04 mg |
|
Błonnik |
0,75 g |
Żelazo |
1,3 mg |
B3 |
0,6 mg |
|
Cholesterol |
0 mg |
Cynk |
0,7 mg |
Kwas foliowy |
7,7 µg |
Ciekawostka: Pestki dyni zawierają kukurbitynę (od łacińskiej nazwy dyni – Cucurbita pepo) – związek, który działa przeciwpasożytniczo. Dlatego pestki dyni chronią nas przed różnego rodzaju tasiemcami, glistami czy owsikami. Do codziennego jadłospisu powinni je też włączyć panowie, ponieważ dynia odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce łagodnego przerostu prostaty.