Pasta z prażonych pestek dyni i słonecznika


Na kanapki - pasta z prażonych pestek dyni i słonecznika

Składniki:

50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, sól morska, świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:

Pestki dyni i słonecznika uprażyłam na patelni bez tłuszczu – podgrzewałam, aż zaczęły delikatnie strzelać. Trzeba pilnować, by się nie spaliły i cały czas przegarniać szpachelką! Uprażone pestki wrzuciłam do Termomixa (ale można do miski i zmiksować blenderem), dodałam posiekane ząbki czosnku, wlałam oliwę i doprawiłam. Zmiksowałam na pastę i gotowe!

 

Porcja na jedną kanapkę (20 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

129,1 kcal

Sód

51,2 mg

A

2,8 µg

Białko

3,2 g

Potas

105,4 mg

E

4,2 mg

Tłuszcze

12,2 g

Wapń

11,4 mg

B1

0,1 mg

Węglowodany

2,9 g

Magnez

58,2 mg

B2

0,04 mg

Błonnik

0,75 g

Żelazo

1,3 mg

B3

0,6 mg

Cholesterol

0 mg

Cynk

0,7 mg

Kwas foliowy

7,7 µg

 

Ciekawostka: Pestki dyni zawierają kukurbitynę (od łacińskiej nazwy dyni – Cucurbita pepo) – związek, który działa przeciwpasożytniczo. Dlatego pestki dyni chronią nas przed różnego rodzaju tasiemcami, glistami czy owsikami. Do codziennego jadłospisu powinni je też włączyć panowie, ponieważ dynia odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce łagodnego przerostu prostaty.