Śródziemnomorska sałatka ryżowa
Śródziemnomorska sałatka ryżowa
Składniki:
250 g ryżu basmati, 100 g zielonego groszku (najlepiej mrożonego), 1 czerwona papryka, filet z mintaja, 100 g zielonych i czarnych oliwek z zalewy, 6 łyżek oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, świeżo mielony czarny pieprz, sól
Sposób wykonania:
Ryż dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Zagotowujemy w garnku wodę i wrzucamy ryż. Gotujemy do miękkości, około kwadrans. Odcedzamy, dwukrotnie dobrze przepłukujemy na sicie zimną wodą, zostawiamy do ocieknięcia. W tym samym czasie dusimy na patelni pod przykryciem filet z mintaja doprawiony solą, pieprzem i cytryną. Groszek wsypujemy do rondelka z gotującą wodą, gotujemy kilka minut, przepłukujemy na sicie zimną wodą i przekładamy do garnka z zimną wodą, by nie stracił koloru. Odcieknięty ryż i przecedzony groszek przekładamy do miski, dodajemy paprykę i mintaja porwanego na kawałki, posiekane oliwki, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, całość schładzamy, podajemy z pieczywem.
Jedna porcja (300 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
647 kcal |
Sód |
939,9 mg |
A |
421,3 µg |
|
Białko |
15,4 g |
Potas |
549,3 mg |
E |
7 mg |
|
Tłuszcze |
34,1 g |
Wapń |
49,3 mg |
B1 |
0,2 mg |
|
Węglowodany |
75,9 g |
Magnez |
53,5 mg |
B2 |
0,22 mg |
|
Błonnik |
6,1 g |
Żelazo |
2,4 mg |
B3 |
3,27 mg |
|
Cholesterol |
27,3 mg |
Cynk |
2,3 mg |
Kwas foliowy |
87,6 µg |
Ciekawostka:
Ryż basmati, pomimo tego, że charakteryzuje się śnieżnobiałym kolorem, zdecydowanie różni się właściwościami od zwykłego białego ryżu. Jest uprawiany u podnóża Himalajów, w czystym środowisku, gdzie pola uprawne są zasilane wodą z górskich strumieni. Niezwykłe jest to, że jego ziarna rosną wzdłuż, a nie wszerz. Jego odmienna struktura powoduje, że w czasie trawienia zawarte w nim węglowodany nie przyswajają się zbyt szybko, i podobnie jak brązowy ryż posiada średni indeks glikemiczny (IG 50 – dla porównania biały ryż ma IG 70) i nie powoduje skoków glikemii. Z tego powodu jest bardzo mile widziany w diecie osób chorych na cukrzycę.