Jajka faszerowane pastą pieczarkową
Jajka faszerowane pastą pieczarkową
Składniki:
7 jajek, 7 pieczarek, natka pietruszki, drobny szczypiorek, oliwa, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo i obrać. Wyjąć żółtka i wrzucić do miksera. Pieczarki ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiksować delikatnie blenderem. Odsączyć z wody. Wrzucić do miksera i zmiksować z żółtkiem, oliwą i przyprawami. Masę wymieszać z drobniutko posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Faszerować jajka. Można ozdobić natką pietruszki, szczypiorkiem, pomidorkami, papryką, oliwkami lub innymi warzywami.
Porcja (połówka jajka) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
105 kcal |
Sód |
36 mg |
A |
172 µg |
|
Białko |
3,9 g |
Potas |
126 mg |
E |
1,13 mg |
|
Tłuszcze |
9,8 g |
Wapń |
32 mg |
B1 |
0,029 mg |
|
Węglowodany |
1,3 g |
Magnez |
10 mg |
B2 |
0,223 mg |
|
Błonnik |
0,7 g |
Żelazo |
1 mg |
B3 |
0,7 mg |
|
Cholesterol |
90 mg |
Cynk |
0,58 mg |
Kwas foliowy |
30,4 µg |
Ciekawostka:
Jednym z najważniejszych związków obecnych w żółtku jaja jest lecytyna – organiczny związek chemiczny zaliczany do fosfolipidów, obecny również w każdej komórce ciała ludzkiego, zwłaszcza jako składnik błon komórkowych. Bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii. Lecytyna jest też bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej – działając antyoksydacyjnie, chroni osłonkę mielinową, która raz uszkodzona, nigdy nie podlega odbudowie. Wykazuje pozytywne działanie na funkcje poznawcze u osób z ich osłabieniem, jednakże nie ma znaczących dowodów na korzystne działanie lecytyny w przypadku demencji. Natomiast na pewno chroni żołądek (stanowi barierę ochronną jego ścian) oraz wątrobę – dzięki swoim właściwościom emulgującym rozpuszcza cholesterol w żółci i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Pozytywnie wpływa też na gospodarkę cholesterolową organizmu – rozbija blaszki miażdżycowe i większe cząsteczki lipidów, zapobiegając ich gromadzeniu się w ścianach naczyń krwionośnych.