Jajka faszerowane pastą pieczarkową


Jajka faszerowane pastą pieczarkową

Składniki:

7 jajek, 7 pieczarek, natka pietruszki, drobny szczypiorek, oliwa, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo i obrać. Wyjąć żółtka i wrzucić do miksera. Pieczarki ugotować w niewielkiej ilości wody i zmiksować delikatnie blenderem. Odsączyć z wody. Wrzucić do miksera i zmiksować z żółtkiem, oliwą i przyprawami. Masę wymieszać z drobniutko posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Faszerować jajka. Można ozdobić natką pietruszki, szczypiorkiem, pomidorkami, papryką, oliwkami lub innymi warzywami.

Porcja (połówka jajka) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

105 kcal

Sód

 36 mg

A

172 µg

Białko

3,9 g

Potas

 126 mg

E

1,13 mg

Tłuszcze

9,8 g

Wapń

 32 mg

B1

0,029 mg

Węglowodany

1,3 g

Magnez

 10 mg

B2

0,223 mg

Błonnik

0,7 g

Żelazo

 1 mg

B3

0,7 mg

Cholesterol

90 mg

Cynk

 0,58 mg

Kwas foliowy

30,4 µg

 

Ciekawostka:

Jednym z najważniejszych związków obecnych w żółtku jaja jest lecytyna – organiczny związek chemiczny zaliczany do fosfolipidów, obecny również w każdej komórce ciała ludzkiego, zwłaszcza jako składnik błon komórkowych. Bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii. Lecytyna jest też bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej – działając antyoksydacyjnie, chroni osłonkę mielinową, która raz uszkodzona, nigdy nie podlega odbudowie. Wykazuje pozytywne działanie na funkcje poznawcze u osób z ich osłabieniem, jednakże nie ma znaczących dowodów na korzystne działanie lecytyny w przypadku demencji. Natomiast na pewno chroni żołądek (stanowi barierę ochronną jego ścian) oraz wątrobę – dzięki swoim właściwościom emulgującym rozpuszcza cholesterol w żółci i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Pozytywnie wpływa też na gospodarkę cholesterolową organizmu – rozbija blaszki miażdżycowe i większe cząsteczki lipidów, zapobiegając ich gromadzeniu się w ścianach naczyń krwionośnych.