Jajka marynowane w barszczyku
Jajka marynowane w barszczyku
Składniki:
7 jajek, 100 g twarożku chudego, kilka rzodkiewek, pęczek koperku, butelka barszczu na zakwasie, sól, pieprz, oliwa
Sposób wykonania:
Jajka gotować na półtwardo przez 7 minut. Wyjąć z wody i obrać. Włożyć do garnka z barszczem i lekko podgrzewać, żeby jajka złapały czerwono-różowy kolor. Kiedy wystygną, naciąć w połowie tak, żeby wyglądały jak kwiatki (podobnie jak się wycina ozdoby z rzodkiewek) i z połówek wyjąć delikatnie żółtka. Twarożek, żółtka, startą rzodkiewkę i posiekany koperek razem z przyprawami wrzucić do miksera i zmiksować. Faszerować jajka i ułożyć na trawce z koperku i rzeżuchy.
Porcja (połówka jajka) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
93 kcal |
Sód |
120 mg |
A |
78 µg |
|
Białko |
5,1 g |
Potas |
86 mg |
E |
0,77 mg |
|
Tłuszcze |
7,8 g |
Wapń |
27 mg |
B1 |
0,029 mg |
|
Węglowodany |
1,3 g |
Magnez |
6 mg |
B2 |
0,18 mg |
|
Błonnik |
0,4 g |
Żelazo |
0,8 mg |
B3 |
0,07 mg |
|
Cholesterol |
86 mg |
Cynk |
0,67 mg |
Kwas foliowy |
18,8 µg |
|
Ciekawostka:
Białko jaja wcale nie jest jednorodnym tworem, lecz składa się z mieszaniny różnych rodzajów białek spełniających rozmaite funkcje w ludzkim organizmie.
Najwięcej jest w nim owoalbuminy (54% suchej masy jaja). Jej skład aminokwasowy, uznany za idealny, jest przyjmowany jako wzorzec przy określaniu wartości biologicznej białek żywności. Pozostałe rodzaje występują w ilości od 0,05–13%, a zalicza się do nich m.in.: konalbuminę, lizozym i awidynę.
Konalbumina znana jest ze swoich właściwości chelatujących – potrafi wiązać jony metali (miedzi i aluminium), przyczyniając się do detoksykacji organizmu. Pomaga też wydalić nadmiar jonów żelaza, które powodują namnażanie wolnych rodników i uszkodzenia komórek. Uchodzi też za czynnik przeciwbakteryjny i chroni żółtko jaja przed zakażeniem.
Lizozym jest z kolei białkiem o właściwościach niszczących ściany komórkowe saprofitycznych bakterii gram dodatnich powodujących psucie się żywności i zatrucia pokarmowe u ludzi o słabszej odporności. Lizozym stanowi także jeden z mechanizmów nieswoistej odporności – aktywuje komórki żerne do walki z patogenami.
Awidyna występuje w jajku w najmniejszej ilości i jest substancją najmniej pożądaną. Co prawda w niewielkich dawkach może hamować rozrost drobnoustrojów, jednak przy większym spożyciu działa na organizm antyodżywczo (wiąże biotynę, czyli witaminę H – B7) i wykazuje działanie toksyczne. Dlatego ze spożywaniem wszystkich produktów, także jajek, nie wolno przesadzać.