Sałatka Cesara
Sałatka Cesara
Składniki:
sałata rzymska, pomidor, 3 jajka, grzanki z połowy bagietki, starty parmezan, oliwa extra virgin, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w cząstki. Na suchej patelni przygotować grzanki z bagietki. Pomidora sparzyć i pokroić w cząstki. Porwać sałatę i wrzucić do miski. Dodać pomidory i grzanki, wymieszać. Doprawić i wymieszać. Na wierzchu ułożyć jajka i posypać parmezanem. Polać oliwą.
Porcja (100 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
81,6 kcal |
Sód |
135,9mg |
A |
179,3 µg |
|
Białko |
4,75 g |
Potas |
171,8mg |
E |
0,83mg |
|
Tłuszcze |
4,3g |
Wapń |
43mg |
B1 |
0,07 mg |
|
Węglowodany |
7,3g |
Magnez |
13mg |
B2 |
0,19mg |
|
Błonnik |
1,4g |
Żelazo |
1mg |
B3 |
0,43 mg |
|
Cholesterol |
76,3mg |
Cynk |
0,83mg |
Kwas foliowy |
59,8µg |
Ciekawostka:
Sałatka Cesara to rodzaj popularnej sałatki, której głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki i parmezan. Za jej twórcę uważa się CaesaraCardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. Do sporządzenia oryginalnej sałatki Cesara potrzebne są: sałata rzymska, sos Worcestershire, starty ser parmezan, grzanki, sól, oliwa o smaku czosnkowym, czosnek, ocet winny, sok z cytryny, surowe jajko i świeżo starty pieprz.
mgr Karolina Górecka (Sienkiewicz)