Klasyczna surówka z białej kapusty
Klasyczna surówka z białej kapusty
Składniki:
połowa małej główki białej kapusty, marchewka, średnia cebulka, 2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, szczypta soli, pieprz, łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Kapustę posiekać na drobne paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulkę posiekać w drobną kostkę. Składniki wymieszać. Dodać oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Ponownie wymieszać. Odstawić na pół godzinki, by składniki się przegryzły.
Porcja (100 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
73,5 kcal |
Sód |
112,3mg |
A |
198,37 µg |
|
Białko |
1,44 g |
Potas |
195,8mg |
E |
1,6mg |
|
Tłuszcze |
4,88g |
Wapń |
49,3mg |
B1 |
0,055 mg |
|
Węglowodany |
8,23g |
Magnez |
12,1mg |
B2 |
0,048mg |
|
Błonnik |
2,27g |
Żelazo |
0,37mg |
B3 |
0,31 mg |
|
Cholesterol |
0mg |
Cynk |
0,29mg |
Kwas foliowy |
41µg |
Ciekawostka:
Kapusta oraz wszystkie warzywa z grupy kapustnych (kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, kalarepka, brokuły i kalafiory) są niezwykle ważne w diecie kobiet, ponieważ zawierają związki indolowe chroniące organizm przed negatywnym wpływem hormonów - przeciwdziałają rakowi piersi i innym nowotworom kobiecym, delikatnie regulują poziom hormonów w okresie menopauzy, dzięki czemu zapobiegają związanym z nią dolegliwościom oraz wpływają pośrednio na regulację gospodarki mineralnej organizmu (chronią nas przed osteoporozą).
mgr Karolina Sienkiewicz