Muszelki nadziewane szpinakiem i mielonym mięsem
Muszelki nadziewane szpinakiem i mielonym mięsem
Składniki:
opakowanie makaronu muszelki, 100 g mielonego mięsa drobiowo-wołowego, opakowanie szpinaku (najlepszy brykiet w liściach), 5 ząbków czosnku, 1 cebula, 1 marchewka, 150 g przecieru pomidorowego, 150 g śmietany 18%, 100 g startego sera Gouda, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz, oregano
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić na nią mięso mielone. Usmażyć. Dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Dusić przez 5 min. Potem dodać startą na drobnej tarce marchewkę i znów dusić 10 min. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i oregano i zredukować sos. Na osobnej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić szpinak, dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i doprawić solą i pieprzem. Usmażyć. Do garnka z wrzątkiem wrzucić muszelki i pogotować 2-3 min. Wyjąć i osuszyć. Połowę nadziać mięsem, połowę szpinakiem. Do każdej muszelki łyżeczką nałożyć śmietany i na to trochę startego sera. Muszelki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i zapiekać przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Porcja (6 muszelek – 300 g) zawiera:
Składniki podstawow |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
852 kcal |
Sód |
657mg |
A |
866 µg |
|
Białko |
31 g |
Potas |
766mg |
E |
4,47mg |
|
Tłuszcze |
36,5g |
Wapń |
297mg |
B1 |
0,369 mg |
|
Węglowodany |
105,3g |
Magnez |
91mg |
B2 |
0,47mg |
|
Błonnik |
6,3g |
Żelazo |
4,7mg |
B3 |
3,86 mg |
|
Cholesterol |
72mg |
Cynk |
3,8mg |
Kwas foliowy |
166,8µg |
|
Ciekawostka:
Trzy podstawowe bogactwa szpinaku to beta-karoten, witamina C oraz luteina. Wszystkie te związki należą do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków wymiatających kancerogenne wolne rodniki. Szpinak dzięki temu zapobiega chorobom serca (nadciśnieniu, miażdżycy, zawałom serca i udarom), nowotworom oraz innym chorobom cywilizacyjnym. Beta-karoten i luteina to żółte barwniki kojarzone bardziej z marchewką i żółtkami jajek, ale zielone warzywa liściaste również zawierają ich spore ilości. Oba barwniki odpowiadają za ochronę naszego wzroku, zapobiegając utlenianiu kwasów tłuszczowych zgromadzonych w plamce żółtej oka.
mgr Karolina Sienkiewicz