Polędwiczki wieprzowe z kurkami
Polędwiczki wieprzowe z kurkami
Składniki (na 1 porcje):
150 g polędwicy wieprzowej, 200 g świeżych lub 150 g ugotowanych i zamrożonych kurek, 1 mała cebulka, 8 łyżek oliwy i 2 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób wykonania:
Polędwicę umyć, pokroić na plasterki i na drewnianej desce rozgnieść zaciśniętą pięścią (nie bić młotkiem). Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć mięso, doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Przerzucić do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, usmażyć na niej posiekaną w kostkę cebulkę i kurki. Przerzucić do rondla z mięsem i dodać śmietanę. Na koniec doprawić według uznania.
Jedna porcja (300 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
1338 kcal |
Sód |
509,7 mg |
A |
244 µg |
|
Białko |
33,6 g |
Potas |
1056,8 mg |
E |
8,8 mg |
|
Tłuszcze |
133,9 g |
Wapń |
74 mg |
B1 |
1,1 mg |
|
Węglowodany |
9,7 g |
Magnez |
63,9 mg |
B2 |
1,5 mg |
|
Błonnik |
4,5g |
Żelazo |
3,6 mg |
B3 |
16,8 mg |
|
Cholesterol |
186,3mg |
Cynk |
3,9 mg |
Kwas foliowy |
69,1 µg |
Ciekawostka:
Dietetycy podobno kochają kurczaki, bo ich mięso jest najchudsze i najzdrowsze – nic bardziej mylnego. Każdy kompetentny dietetyk przepisuje pacjentowi różnorodne gatunki mięs – drób, wieprzowinę, wołowinę, czasami królika bądź inne. Chuda wieprzowina, czyli schab, polędwica i szynka, jest mile widziana w urozmaiconej, także lekkostrawnej diecie, a nawet diecie obniżającej zawartość cholesterolu we krwi.
Karolina Sienkiewicz