Polędwiczki wieprzowe z kurkami


Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Składniki (na 1 porcje):

150 g polędwicy wieprzowej, 200 g świeżych lub 150 g ugotowanych i zamrożonych kurek, 1 mała cebulka, 8 łyżek oliwy i 2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

Polędwicę umyć, pokroić na plasterki i na drewnianej desce rozgnieść zaciśniętą pięścią (nie bić młotkiem). Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć mięso, doprawiając w międzyczasie solą i pieprzem. Przerzucić do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, usmażyć na niej posiekaną w kostkę cebulkę i kurki. Przerzucić do rondla z mięsem i dodać śmietanę. Na koniec doprawić według uznania.

Jedna porcja (300 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

1338 kcal

Sód

509,7 mg

A

244 µg

Białko

33,6 g

Potas

1056,8 mg

E

8,8 mg

Tłuszcze

133,9 g

Wapń

74 mg

B1

1,1 mg

Węglowodany

9,7 g

Magnez

63,9 mg

B2

1,5 mg

Błonnik

4,5g

Żelazo

3,6 mg

B3

16,8 mg

Cholesterol

186,3mg

Cynk

3,9 mg

Kwas foliowy

69,1 µg

 

Ciekawostka:

Dietetycy podobno kochają kurczaki, bo ich mięso jest najchudsze i najzdrowsze – nic bardziej mylnego. Każdy kompetentny dietetyk przepisuje pacjentowi różnorodne gatunki mięs – drób, wieprzowinę, wołowinę, czasami królika bądź inne. Chuda wieprzowina, czyli schab, polędwica i szynka, jest mile widziana w urozmaiconej, także lekkostrawnej diecie, a nawet diecie obniżającej zawartość cholesterolu we krwi. 

Karolina Sienkiewicz