Sałatka z rukoli i boczniaka
Sałatka z rukoli z boczniakiem
Składniki:
opakowanie mixu sałat z rukolą, 200 g boczniaka, 100 g marynowanej czerwonej papryki, 50 g sera feta, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz; słodki sos do sałatki (na zdjęciu w miseczce na dole): 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 2 duże ząbki czosnku i porządna szczypta suszonej bazylii
Sposób wykonania:
Boczniaki pokroić w paski i usmażyć na oliwie, doprawić i ostudzić. Do miski wrzucić umyty mix sałat z rukolą, posiekaną paprykę konserwową i pokrojony w kostkę ser feta. Składniki wymieszać ręką. Na wierzchu ułożyć boczniaki. Osobno przygotować sos: drobniutko posiekać 2 ząbki czosnku, wymieszać z miodem, rozrobić to z oliwą i octem balsamicznym, dodać duża szczyptę suszonej bazylii. Sałatkę można polać od razu albo po nałożeniu na talerz.
Porcja (200 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
400 kcal |
Sód |
403,86 mg |
A |
246,8 µg |
|
Białko |
7,1 g |
Potas |
311,5 mg |
E |
3,67 mg |
|
Tłuszcze |
37,1 g |
Wapń |
146,4 mg |
B1 |
0 mg |
|
Węglowodany |
13,45 g |
Magnez |
20,3 mg |
B2 |
0,51 mg |
|
Błonnik |
2,9 g |
Żelazo |
1,64 mg |
B3 |
3,2 mg |
|
Cholesterol |
45,8 mg |
Cynk |
1,27 mg |
Kwas foliowy |
66,3 µg |
|
Ciekawostka:
Boczniaka ze względu na wartości odżywcze często porównuje się do warzyw. Zawiera białko, wiele substancji mineralnych – najwięcej potasu i fosforu oraz witaminę niespotykaną w świecie roślin - B12. Regularna konsumpcja boczniaka obniża poziom cukru we krwi, reguluje poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Zmniejsza ciśnienie w oczach, wzmacnia organizm po wyczerpującej pracy fizycznej. Zawarte w grzybie polisacharydy wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym. Ma właściwości nawilżające i wiążące wodę oraz działanie przeciwzapalne, co wpływa odmładzająco na skórę.
Karolina Sienkiewicz