Razowe penne z mielonym mięsem i sosem pomidorowym


Razowe penne z mielonym mięsem i sosem pomidorowym

Składniki:

150 g mielonego mięsa z szynki, garść makaronu razowego penne, 1 duża cebula, pół startej marchewki, łyżka kukurydzy konserwowej, łyżka fasolki konserwowej kidney, ząbek czosnku, szklanka przecieru pomidorowego, trochę tartego sera żółtego królewskiego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, oregano i bazylia

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć. Jeśli zajdzie potrzeba – podlać wodą. Dodać startą marchewkę, kukurydzę i fasolkę, zalać przecierem i dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Osobno ugotować makaron z odrobiną oliwy, żeby się nie sklejał. Wyłożyć go na talerz, na wierzch wylać sos i posypać tartym serem. Można udekorować świeżą bazylią.

Porcja (300 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

330,2 kcal

Sód

 351 mg

A

312,2 µg

Białko

12,36 g

Potas

 441,8 mg

E

2,66 mg

Tłuszcze

24,5 g

Wapń

 66,3 mg

B1

0,38 mg

Węglowodany

18 g

Magnez

 31,3 mg

B2

0,17 mg

Błonnik

2,66 g

Żelazo

 1,36 mg

B3

3,27 mg

Cholesterol

31,3 mg

Cynk

 1,5 mg

Kwas foliowy

35,6 µg

             

 

Ciekawostka:

Czy wiesz, że… przecier pomidorowy jest bardziej wartościowym produktem niż sam surowy miąższ pomidora? Jest mocniej skoncentrowanym źródłem likopenu – cennego barwnika z grupy karotenów, który chroni przed nowotworami hormonozależnymi. Oddziałuje również pozytywnie na układ krążenia, zmniejszając ryzyko zawału serca bądź udaru. Warto więc pijać sok pomidorowy, jadać zupę pomidorową lub sosy na bazie przecieru.

Karolina Sienkiewicz