Razowe penne z mielonym mięsem i sosem pomidorowym
Razowe penne z mielonym mięsem i sosem pomidorowym
Składniki:
150 g mielonego mięsa z szynki, garść makaronu razowego penne, 1 duża cebula, pół startej marchewki, łyżka kukurydzy konserwowej, łyżka fasolki konserwowej kidney, ząbek czosnku, szklanka przecieru pomidorowego, trochę tartego sera żółtego królewskiego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, oregano i bazylia
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć. Jeśli zajdzie potrzeba – podlać wodą. Dodać startą marchewkę, kukurydzę i fasolkę, zalać przecierem i dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Osobno ugotować makaron z odrobiną oliwy, żeby się nie sklejał. Wyłożyć go na talerz, na wierzch wylać sos i posypać tartym serem. Można udekorować świeżą bazylią.
Porcja (300 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
330,2 kcal |
Sód |
351 mg |
A |
312,2 µg |
|
Białko |
12,36 g |
Potas |
441,8 mg |
E |
2,66 mg |
|
Tłuszcze |
24,5 g |
Wapń |
66,3 mg |
B1 |
0,38 mg |
|
Węglowodany |
18 g |
Magnez |
31,3 mg |
B2 |
0,17 mg |
|
Błonnik |
2,66 g |
Żelazo |
1,36 mg |
B3 |
3,27 mg |
|
Cholesterol |
31,3 mg |
Cynk |
1,5 mg |
Kwas foliowy |
35,6 µg |
|
Ciekawostka:
Czy wiesz, że… przecier pomidorowy jest bardziej wartościowym produktem niż sam surowy miąższ pomidora? Jest mocniej skoncentrowanym źródłem likopenu – cennego barwnika z grupy karotenów, który chroni przed nowotworami hormonozależnymi. Oddziałuje również pozytywnie na układ krążenia, zmniejszając ryzyko zawału serca bądź udaru. Warto więc pijać sok pomidorowy, jadać zupę pomidorową lub sosy na bazie przecieru.
Karolina Sienkiewicz