Pstrąg pieczony z pistacjami
Pstrąg pieczony z pistacjami
Składniki:
2 filety z pstrąga, 4 łyżki oliwy z oliwek, 50 g pistacji, 1 cukinia, 100 g pomidorów, sok z jednej cytryny, sól ziołowa, pieprz cytrynowy
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Pstrąga myjemy, osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Cukinię i pomidory dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plasterki, a pomidorki przekrawamy na 4 części. Pstrąga smarujemy od spodu oliwą z oliwek, układamy na blaszce, oprószamy pieprzem, solą i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy pozostałą oliwę, układamy plasterki cukinii i pomidorki. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną. Blaszkę z rybą i naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 min.
Porcja (300 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
320 kcal |
Sód |
255,2 mg |
A |
145,11 µg |
|
Białko |
17,3 g |
Potas |
873,2 mg |
E |
3,63 mg |
|
Tłuszcze |
24,7 g |
Wapń |
62,6 mg |
B1 |
0,27 mg |
|
Węglowodany |
10,6 g |
Magnez |
79,3 mg |
B2 |
0,22 mg |
|
Błonnik |
2,85 g |
Żelazo |
2,1 mg |
B3 |
0,3 mg |
|
Cholesterol |
34,8 mg |
Cynk |
1,01 mg |
Kwas foliowy |
111,04 µg |
|
Ciekawostka:
Ryby, oprócz kwasów tłuszczowych n-3 posiadają jeszcze inne bogactwo – bardzo dobrze przyswajalne białko kolagenowe. Rybi kolagen jest cennym i powszechnie stosowanym lekarstwem na choroby stawów. Łagodzi zmiany zwyrodnieniowe, procesy zapalne, zmiany chorobowe ścięgien i wiązadeł. Jest niezbędnym składnikiem do wytwarzania mazi przez chrząstkę szklistą i błonę stawową. Bez tej substancji odpowiedzialnej za prawidłowe „naoliwienie” i odżywienie stawu, chrząstki bardzo szybko by się powycierały, a każdy ruch sprawiałby dotkliwy ból.