Pasta z mintaja i pistacji
Pasta z mintaja i pistacji
Składniki:
250 g filetów z mintaja, 100 g pistacji, 10 łyżek oliwy, sól ziołowa, pieprz cytrynowy, natka pietruszki
Sposób wykonania:
Filet ugotować na parze z pieprzem cytrynowym. Pistacje obrać i zmiażdżyć w moździerzu. Składniki zmiksować z oliwą i solą ziołową na gładką pastę. Wymieszać z posiekaną drobniutko natką pietruszki.
Porcja (20 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
71 kcal |
Sód |
59,7 mg |
A |
8,62 µg |
|
Białko |
2,6 g |
Potas |
86 mg |
E |
0,87 mg |
|
Tłuszcze |
6,5 g |
Wapń |
8,24 mg |
B1 |
0,04 mg |
|
Węglowodany |
1,1 g |
Magnez |
12 mg |
B2 |
0,02 mg |
|
Błonnik |
0,3 g |
Żelazo |
0,34 mg |
B3 |
0,2 mg |
|
Cholesterol |
7,42 mg |
Cynk |
0,1 mg |
Kwas foliowy |
4,37 µg |
|
Ciekawostka:
Natka pietruszki jest cennym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past rybnych, jajecznych i twarogowych. Zawiera apiol – związek o silnym działaniu moczopędnym, dzięki czemu pobudza do pracy nerki i przyspiesza oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. W dodatku, dzięki swojemu działaniu antyseptycznemu, natka pietruszki chroni przewód pokarmowy i drogi moczowe przed rozwojem szkodliwej flory bakteryjnej, łagodzi stany zapalne dróg moczowych i poprawia trawienie.