Sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami
Składniki:
2 garście sałaty roszponki, 150 g łososia wędzonego, 6 zielonych szparagów, 6 rzodkiewek, 2 łyżki posiekanego szczypiorku wraz z cebulką, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki; sos: 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka przyprawy chili
Sposób wykonania:
Odciąć twarde końce szparagom, obrać skórkę do 2/3 wysokości szparaga, umyć, osuszyć i pokroić na 4 cm kawałki. Gotować na parze, aż będą "al dente". Na roszponce ułożyć szparagi, kawałki łososia, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i szczypiorek wraz z cebulką. Posypać natką pietruszki i polać sosem.
Porcja (100 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
104 kcal |
Sód |
403,8 mg |
A |
90 µg |
|
Białko |
7 g |
Potas |
263,9 mg |
E |
1,76 mg |
|
Tłuszcze |
7,8 g |
Wapń |
24,9 mg |
B1 |
0,107 mg |
|
Węglowodany |
2,8 g |
Magnez |
19 mg |
B2 |
0,089 mg |
|
Błonnik |
1,2 g |
Żelazo |
0,73 mg |
B3 |
2,41 mg |
|
Cholesterol |
18,75 mg |
Cynk |
0,51 mg |
Kwas foliowy |
75,1 µg |
|
Ciekawostka:
Szparagi to długowieczna bylina uprawiana dla młodych pędów lub dekoracyjnych liści. To bogate źródło potasu i kwasu foliowego oraz dobre źródło beta-karotenu i witaminy E. Szparagi są jednym z najbardziej pożądanych warzyw świata. Pliniusz Starszy opisywał metody uprawy stosowane przez Rzymian w celu utrzymania białych pędów i wspominał odmianę uprawną, której trzy pędy ważyły cały funt. Kiedyś wierzono, że te pędy wyrastają z zakopanych w ziemi rogów barana.
Szparagi mają właściwości pomagające w leczeniu wielu chorób, np. reumatyzmu, dny i zapalenia pęcherza.
Pędy szparagów powinny być jak najświeższe. Można je zamrażać – należy powiązać w pęczki i zblanszować: grubsze pędy przez 4 min, cieńsze przez 2 min. Zamrażać w plastikowych pojemnikach. Najsmaczniejsze są szparagi ugotowane na parze lub duszone i podane na gorąco z masłem. Miękkie końce można dodawać do sałatek i pizzy. Wodę z gotowania szparagów można wykorzystać do przyrządzenia zupy.
Karolina Sienkiewicz