Grillowane sardynki
Grillowane sardynki
To kolejna specjalność kuchni hiszpańskiej i jedno ze sztandarowych dań kuchni portugalskiej. Smakują wybornie.
Składniki:
5 sztuk świeżych sardynek, 2 cytryny, 100 ml oliwy, dodatkowa oliwa do skropienia ryb, kilka gałązek świeżej kolendry, grubo mielona sól morska, pieprz różowy, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
Sposób wykonania:
Sardynki oczyszczone z wnętrzności i łuski nacieramy solą, rozgniecionym pieprzem różowym i czarnym. Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy podobną ilość oliwy oraz kolendrę. Taką marynatą dość intensywnie nacieramy ryby, najlepiej pędzlem podczas grillowania. Grillujemy najlepiej na grillu z otwartym żarem, z każdej strony. Dbamy, by sardynki zbytnio się nie przypaliły. Należy pamiętać, że każde odwrócenie ryby musi być poprzedzone pędzlowaniem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jedna sztuka (90 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
278 kcal |
Sód |
329 mg |
A |
44,1 µg |
|
Białko |
21,7 g |
Potas |
349 mg |
E |
3,6 mg |
|
Tłuszcze |
22,5 g |
Wapń |
297 mg |
B1 |
0 mg |
|
Węglowodany |
0 g |
Magnez |
41,4 mg |
B2 |
0,3 mg |
|
Błonnik |
0 g |
Żelazo |
2,4 mg |
B3 |
5,9 mg |
|
Cholesterol |
70,2 mg |
Cynk |
2 mg |
Kwas foliowy |
7,2 µg |
|
Ciekawostka:
Mięso sardynek zalicza się do jednych z najbardziej zasobnychw cenne kwasy tłuszczowe n-3 (3700 mg w 100 g mięsa). Syntetyzowane są z nich bardzo ważne cząsteczki ogrywające istotną rolę w utrzymaniu homeostazy organizmu - eikozanoidy. Są ważnymi cząsteczkami sygnałowymi, wykazują silne działanie przeciwzapalne i ochronne na układ nerwowy oraz właściwości sprzyjające ustępowaniu w nim niepokojących zmian. Eikozanoidy odgrywają ważną rolę w różnych funkcjach komórkowych, np. w zdolności płytek krwi do agregacji, kierowaniu ruchem krwinek oraz w kontrolowanym wzroście i różnicowaniu komórek. Dlatego coraz częściej podkreśla się ich rolę w zapobieganiu: miażdżycy, zaburzeniom rytmu serca,nagłej śmierci wywołanej arytmią, nowotworom, chorobom wynikłym z długo utrzymującego się stanu zapalnego, reumatoidalnemu zapaleniu stawów, łuszczycy, atopowemu zapaleniu skóry, nieswoistym zapaleniom jelit, astmie i alergii, cukrzycy, otyłości, depresji, schizofrenii, chorobom Alzheimera i Parkinsona czy zespołowi nadpobudliwości psycho-ruchowej (ADHD).
Karolina Sienkiewicz