Sałatka hiszpańska
Sałatka hiszpańska
Włoski ser, grecki sos, francuska musztarda… Wszystkie te składniki podkreślają smak wspaniałej hiszpańskiej sałatki z przepisu pani Wandy Siedleckiej ze Słupska, która długie lata mieszkała w tym słonecznym kraju i zaprezentowała mi ten przepis.
Składniki (dla 2 osób):
2 kulki sera mozzarella, 2 średniej wielkości pomidory, sos grecki na bazie 3 łyżek wody i 3 łyżek oliwy, łyżeczka musztardy francuskiej
Sposób wykonania:
Na półmisku ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry pomidory. Ułożyć na plastrach sera. Przygotować sos grecki według przepisu na opakowaniu i dodać do niego łyżeczkę musztardy francuskiej.
Porcja (100 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
99 kcal |
Sód |
31,7 mg |
A |
84,3 µg |
|
Białko |
5,4 g |
Potas |
223,3 mg |
E |
1,56 mg |
|
Tłuszcze |
7,4 g |
Wapń |
31,5 mg |
B1 |
0,04 mg |
|
Węglowodany |
3,8 g |
Magnez |
10 mg |
B2 |
0,14 mg |
|
Błonnik |
0,86 g |
Żelazo |
0,46 mg |
B3 |
0,72 mg |
|
Cholesterol |
4,2 mg |
Cynk |
0,44 mg |
Kwas foliowy |
33,64 µg |
|
Ciekawostka:
Musztarda francuska zawiera całe ziarna gorczycy białej. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Obecnie uprawiana jest w środkowej i zachodniej Europie oraz w Ameryce Północnej. Stosuje się ją w przewlekłych stanach zapalnych żołądka i jelit, zaburzeniach trawienia, zaparciach oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jest dobrym surowcem śluzowym, powlekającym. Sprawdza się również jako środek wykrztuśny i rozrzedzający wydzielinę w chorobach płuc.
Karolina Sienkiewicz