Bułeczki owsiane z ziarnami
Bułeczki owsiane z ziarnami
Składniki:
100 g zmielonych na mąkę płatków owsianych, 400 g mąki pszennej typu 550, 1 i ½ łyżeczki soli, 220 g ciepłej wody, 40 g oliwy, 40 g świeżych drożdży, szczypta cukru, oliwa do posmarowania blachy i bułeczek, po łyżce nasion siemienia lnianego, sezamu, nasion słonecznika i pestek dyni
Sposób wykonania:
Do miski wrzucić wszystkie składniki w podanej kolejności, prócz nasion. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając nasiona. Z ciasta uformować 12 małych bułeczek i ułożyć na blasze teflonowej posmarowanej oliwą. Umoczyć dłonie w oliwie i posmarować bułki, żeby były rumiane i chrupiące. Blachę włożyć do piekarnika na pół godziny w temperaturę 50oC, żeby ciasto wyrosło, a potem włączyć 200oC na kolejne pół godziny.
Porcja (70 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
63 kcal |
Sód |
233,9mg |
A |
0,55 µg |
|
Białko |
2,4 g |
Potas |
79,4mg |
E |
0,86mg |
|
Tłuszcze |
3,1g |
Wapń |
11mg |
B1 |
0,1 mg |
|
Węglowodany |
7,4g |
Magnez |
33,7mg |
B2 |
0,064mg |
|
Błonnik |
1g |
Żelazo |
0,85mg |
B3 |
0,62 mg |
|
Cholesterol |
0mg |
Cynk |
0,53mg |
Kwas foliowy |
55,72µg |
|
Ciekawostka:
Płatki owsiane są niezwykle zdrowe dla naszego układu krwionośnego, a regularne ich spożywanie chroni organizm przed miażdżycą, udarami, zawałami i nadciśnieniem. Rekordziści stosujący kurację owsianą osiągnęli spadek wartości cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) o 23%, przy jednoczesnym wzroście poziomu dobrego cholesterolu HDL o 15%. Takie wyniki otrzymał dr James Anderson z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Kentucky. Odkrył działające przeciw utleniająco związki zwane awentramidami, które odpowiadają ponadto za przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozkurczające i odmładzające działanie owsa.