Guacamole z awokado i suszonymi pomidorami


Guacamole

Składniki:

1 dojrzałe, miękkie awokado, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 plastry suszonych pomidorów, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Awokado umyć, obrać i włożyć do naczynia do blendowania. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i dodać do awokado. Dolać oliwę, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony pieprz. Zblendować na gładką masę. Suszone pomidory wyjąć ze słoika, by obciekły i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać z pastą.

Porcja (20 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

66 kcal

Sód

206,5mg

A

15,89 µg

Białko

0,23g

Potas

480,7mg

E

1,07mg

Tłuszcze

6,97g

Wapń

21,07mg

B1

0,058 mg

Węglowodany

0,9 g

Magnez

17,04mg

B2

0,049mg

Błonnik

1,61g

Żelazo

1,08mg

B3

1,58 mg

Cholesterol

0 mg

Cynk

0,63mg

Kwas foliowy

22,33µg

             

 

Ciekawostka:

Awokado nazywane jest „owocem maślanym”, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. Obecnie z awokado pozyskuje się olej, który być może nie jest popularny w Polsce, ale króluje w kuchni śródziemnomorskiej. Warto też wiedzieć, że starożytnych Azteków i Inków cieszył się nie tylko wspaniały smak awokado, ale także liczne walory zdrowotne owocu, w tym jego zdolność do leczenia zębów.