Guacamole z awokado i suszonymi pomidorami
Guacamole
Składniki:
1 dojrzałe, miękkie awokado, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 plastry suszonych pomidorów, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Awokado umyć, obrać i włożyć do naczynia do blendowania. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i dodać do awokado. Dolać oliwę, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony pieprz. Zblendować na gładką masę. Suszone pomidory wyjąć ze słoika, by obciekły i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać z pastą.
Porcja (20 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
66 kcal |
Sód |
206,5mg |
A |
15,89 µg |
|
Białko |
0,23g |
Potas |
480,7mg |
E |
1,07mg |
|
Tłuszcze |
6,97g |
Wapń |
21,07mg |
B1 |
0,058 mg |
|
Węglowodany |
0,9 g |
Magnez |
17,04mg |
B2 |
0,049mg |
|
Błonnik |
1,61g |
Żelazo |
1,08mg |
B3 |
1,58 mg |
|
Cholesterol |
0 mg |
Cynk |
0,63mg |
Kwas foliowy |
22,33µg |
|
Ciekawostka:
Awokado nazywane jest „owocem maślanym”, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. Obecnie z awokado pozyskuje się olej, który być może nie jest popularny w Polsce, ale króluje w kuchni śródziemnomorskiej. Warto też wiedzieć, że starożytnych Azteków i Inków cieszył się nie tylko wspaniały smak awokado, ale także liczne walory zdrowotne owocu, w tym jego zdolność do leczenia zębów.