Zupa kurkowa
Zupa kurkowa
Składniki:
500 g kurek, pęczek włoszczyzny, 5 ziemniaków, cebula, koper, 50 g oliwy, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, kurkuma
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną włoszczyznę i koper. Kiedy się przesmaży, dodać umyte kurki i dusić pod przykryciem. W garnku nastawić około 4 l wody i ugotować w niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy kurki z warzywami uduszą się na patelni, jej zawartość przelać do wody. Doprawić, zagęścić mąką pszenną i gotować jeszcze 15 min.
Porcja (250 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
72,5 kcal |
Sód |
57,5mg |
A |
47,5 µg |
|
Białko |
3,8 g |
Potas |
160mg |
E |
0,2mg |
|
Tłuszcze |
4,8g |
Wapń |
22,5mg |
B1 |
0 mg |
|
Węglowodany |
4,5g |
Magnez |
7,5mg |
B2 |
0,2mg |
|
Błonnik |
1g |
Żelazo |
0,8mg |
B3 |
2,2 mg |
|
Cholesterol |
0 mg |
Cynk |
0,3mg |
Kwas foliowy |
2,5µg |
|
Ciekawostka:
Kurka to tak naprawdę pieprznik jadalny – smaczny grzyb o żółtawym zabarwieniu, występujący w naszych lasach liściastych i iglastych. Kurki dostarczają nam przede wszystkim sporych ilości witaminy D, więc pozytywnie wpływają na kości, oraz A, E i z grupy B. Pośród grzybów są także jednymi z najbogatszych w witaminę C (zawierają jej 6-7 mg w 100 g, aż 3 razy więcej niż w borowikach). Są to więc prawdziwe bomby witaminowe, które warto zbierać w sezonie i jak najczęściej wykorzystywać w kuchni.