Tahini
Tahini
Tahini to popularna nazwa masła sezamowego – pasty na bazie nasion sezamu używanej do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu, co intensyfikuje wydzielanie aromatu. Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. Sprzedawana bywa w formie świeżej lub suszonej. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Jest też kluczowym dodatkiem do dań z prowincji Syczuan np. dan dannoodles. Wersja wschodnioazjatycka produkowana jest z niełuskanych nasion, dlatego jest bardziej gorzka.
Składniki:
100 g sezamu, ząbek czosnku, 50 g oliwy, sól
Sposób wykonania:
Sezam wysypać na suchą patelnię i prażyć, aż zacznie intensywnie pachnieć. Wystudzić. Do blendera wsypać sezam, wrzucić posiekany ząbek czosnku i zalać wszystko oliwą. Doprawić szczyptą soli. Zmiksować na gładką masę.
Porcja (20 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
81,7 kcal |
Sód |
27 mg |
A |
0,25 µg |
|
Białko |
3g |
Potas |
50mg |
E |
0,32mg |
|
Tłuszcze |
7,8g |
Wapń |
15mg |
B1 |
0,1 mg |
|
Węglowodany |
1,3g |
Magnez |
50mg |
B2 |
0,05mg |
|
Błonnik |
1g |
Żelazo |
0,77mg |
B3 |
0,96 mg |
|
Cholesterol |
0 mg |
Cynk |
0,36mg |
Kwas foliowy |
12,5µg |
|
Ciekawostka:
Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy lub białka mleka krowiego i w Twojej diecie brakuje wapnia, produkty mleczne możesz zastąpić sezamem. Zawiera tyle samo wapnia, co mleko, w dodatku lepiej przyswajalnego. Warto wtedy stosować sezam w postaci tahini, gomasio, czyli soli sezamowej, a na przekąski chrupać sezamki. Kiedy zastosowałam sezam i skrzyp polny u pacjenta z niedowagą masy kostnej, po tygodniu diety nastąpił jej przyrost o 100 g.
Poza tym sezam to także źródło sezamolu – silnego przeciwutleniacza wymiatającego wolne rodniki tlenowe. Dlatego jest cennym produktem w diecie przeciwnowotworowej.