Bakłażan nadziewany migdałami


Bakłażan nadziewany z migdałami

Składniki (na 2 porcje):

bakłażan, 200 g mielonego mięsa z indyka, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 10 sztuk pieczarek, pomidor, ćwiartka papryki, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki płatków migdałowych, pół szklanki wywaru jarzynowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, bazylia, tymianek, oregano, sól morska, pieprz

Sposób wykonania:

Bakłażana przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 15 min. Po tym czasie wydrążyć miąższ. Miąższ z bakłażana, pokrojone w kostkę pomidora i paprykę, mięso mielone z indyka, kukurydzę i pokrojone pieczarki podsmażyć na oliwie. Następnie dodać przecier pomidorowy, wywar z jarzyn i przyprawy. Wlać jogurt i mieszać, aż odparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty farsz. Napełnić bakłażany farszem, posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 40 min w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zmniejszyć temperaturę i piec przez kilka minut z termoobiegiem.

Jedna porcja (400 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

285,4 kcal

Sód

  257,6 mg

A

 292 µg

Białko

21,2 g

Potas

  1266,7 mg

E

 4,8 mg

Tłuszcze

16,6 g

Wapń

  93 mg

B1

 0,22 mg

Węglowodany

19,8 g

Magnez

  88,3 mg

B2

 0,74 mg

Błonnik

6,8 g

Żelazo

  2,63 mg

B3

 9,31 mg

Cholesterol

36,7 mg

Cynk

  1,86 mg

Kwas foliowy

 88,6 µg

             

 

Ciekawostka: Bakłażan zwany jest również gruszką miłości, ponieważ uchodzi za skuteczny afrodyzjak. W Europie pojawił się za pośrednictwem Maurów, który wędrowali z Indii – ojczyzny bakłażanów. W Polsce oberżyny znane są od XVI wieku, ale uprawiane były jako roślina ozdobna. Ich właściwości smakowe i odżywcze doceniono dopiero w XIX wieku.

Bakłażan ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej. Poza tym zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom cholesterolu.