Bakłażan nadziewany migdałami
Bakłażan nadziewany z migdałami
Składniki (na 2 porcje):
bakłażan, 200 g mielonego mięsa z indyka, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 10 sztuk pieczarek, pomidor, ćwiartka papryki, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki płatków migdałowych, pół szklanki wywaru jarzynowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, bazylia, tymianek, oregano, sól morska, pieprz
Sposób wykonania:
Bakłażana przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 15 min. Po tym czasie wydrążyć miąższ. Miąższ z bakłażana, pokrojone w kostkę pomidora i paprykę, mięso mielone z indyka, kukurydzę i pokrojone pieczarki podsmażyć na oliwie. Następnie dodać przecier pomidorowy, wywar z jarzyn i przyprawy. Wlać jogurt i mieszać, aż odparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty farsz. Napełnić bakłażany farszem, posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 40 min w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zmniejszyć temperaturę i piec przez kilka minut z termoobiegiem.
Jedna porcja (400 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
285,4 kcal |
Sód |
257,6 mg |
A |
292 µg |
|
Białko |
21,2 g |
Potas |
1266,7 mg |
E |
4,8 mg |
|
Tłuszcze |
16,6 g |
Wapń |
93 mg |
B1 |
0,22 mg |
|
Węglowodany |
19,8 g |
Magnez |
88,3 mg |
B2 |
0,74 mg |
|
Błonnik |
6,8 g |
Żelazo |
2,63 mg |
B3 |
9,31 mg |
|
Cholesterol |
36,7 mg |
Cynk |
1,86 mg |
Kwas foliowy |
88,6 µg |
|
Ciekawostka: Bakłażan zwany jest również gruszką miłości, ponieważ uchodzi za skuteczny afrodyzjak. W Europie pojawił się za pośrednictwem Maurów, który wędrowali z Indii – ojczyzny bakłażanów. W Polsce oberżyny znane są od XVI wieku, ale uprawiane były jako roślina ozdobna. Ich właściwości smakowe i odżywcze doceniono dopiero w XIX wieku.
Bakłażan ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej. Poza tym zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom cholesterolu.