Na kanapki - pasta z zielonej soczewicy
Na kanapki - pasta z zielonej soczewicy
Składniki:
100 g zielonej soczewicy, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, szczypta cząbru, sól morska
Sposób wykonania:
Soczewicę namoczyć na noc w letniej wodzie. Kiedy napęcznieje, wymienić wodę i gotować 20 min. Wodę zlać, dolać oliwę, wgnieść czosnek i doprawić cząbrem i solą. Zmiksować na gładką masę i przelać do miseczki.
Porcja na jedną kanapkę (20 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
86,6 kcal |
Sód |
56,1 mg |
A |
1,4 µg |
|
Białko |
3,7 g |
Potas |
130,6 mg |
E |
0,5 mg |
|
Tłuszcze |
4,7 g |
Wapń |
7,1 mg |
B1 |
0,156 mg |
|
Węglowodany |
8,7 g |
Magnez |
10,9 mg |
B2 |
0,065 mg |
|
Błonnik |
1,3 g |
Żelazo |
0,87 mg |
B3 |
0,35 mg |
|
Cholesterol |
0 mg |
Cynk |
0,5 mg |
Kwas foliowy |
5,21 µg |
|
Ciekawostka: Soczewica jest cennym warzywem strączkowym, cenionym w diecie wegetariańskiej i nie tylko. Zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa również na serce i krążenie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi.