Struzzicarelli z łososiem
Struzzicarelli z łososiem
Składniki (na 1 porcję):
2 gniazdka makaronu struzzicarelli barwionego sepią, 100 g wędzonego łososia, pół cebuli, pęczek szczypiorku lub natki pietruszki, 4-5 łyżek oliwy, sok z połowy cytryny, sól.
Sposób wykonania:
Posiekać cebulę, przełożyć do miseczki i zalać sokiem z cytryny, odstawić. Łososia i szczypior/natkę posiekać i wymieszać z cytryną. Makaron ugotować w dobrze osolonej wodzie z kilkoma kroplami oliwy. Przełożyć na talerz, wymieszać z oliwą, a następnie dodać łososia z cebulą i zieleniną.
Jedna porcja (300 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
814 kcal |
Sód |
444 mg |
A |
156 µg |
|
Białko |
32,2 g |
Potas |
682 mg |
E |
5,73 mg |
|
Tłuszcze |
40,3 g |
Wapń |
66 mg |
B1 |
0,383 mg |
|
Węglowodany |
85 g |
Magnez |
77 mg |
B2 |
0,246 mg |
|
Błonnik |
4,4 g |
Żelazo |
2,7 mg |
B3 |
1,17 mg |
|
Cholesterol |
70 mg |
Cynk |
1,69 mg |
Kwas foliowy |
79,8 µg |
|
Ciekawostka: Sepia to naturalny czarnobrązowy barwnik otrzymywany z woreczka czernidłowego mątwy (Sepia officinalis), mięczaka z rodziny Sepiidae z gromady głowonogów żyjącego w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym. Przypomina atrament, a historia jego stosowania w kuchni i nie tylko sięga końca XVIII wieku. Sepia charakteryzuje się słono-słodkim, bogatym i lekko rybnym smakiem. Można ją kupić zarówno w formie płynnej w słoiczkach, jak i sproszkowanej w saszetkach. Można nią barwić makarony i ryż.