Razowe penne z kurkami i cukinią
Razowe penne z kurkami i cukinią
Składniki (na 2 porcje):
300g razowego makaronu penne rigate, 100g świeżych kurek, 100g cukinii, kawałek koziego twardego sera lub parmezanu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Kurki dusić na oliwie ok. 5 min. W tym czasie cukinię ze skórką pokroić w cienkie paseczki i dodać do kurek. Dusić kolejne 5 min., ale pilnować, by cukinia za bardzo nie zmiękła. Pod koniec dodać 2 łyżki masła. Gotowe wymieszać z dwoma świeżo wyciśniętymi ząbkami czosnku. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Wymieszać z kurkami i cukinią i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na talerz i z wierzchu posypać startym twardym kozim serem.
Jedna porcja (300 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
676 kcal |
Sód |
473 mg |
A |
208 µg |
|
Białko |
17,9 g |
Potas |
646 mg |
E |
1,96 mg |
|
Tłuszcze |
31,9 g |
Wapń |
120 mg |
B1 |
0,219 mg |
|
Węglowodany |
84,3 g |
Magnez |
73 mg |
B2 |
0,56 mg |
|
Błonnik |
5,3 g |
Żelazo |
2,4 mg |
B3 |
4,06 mg |
|
Cholesterol |
87 mg |
Cynk |
1,87 mg |
Kwas foliowy |
107,9 µg |
|
Ciekawostka: Makaron razowy jest cenniejszy pod względem zdrowotnym od tego z białej, oczyszczonej mąki, ponieważ zawiera więcej błonnika, czyli nietrawionego przez nasze organizmy włókna pokarmowego. Błonnik składa się z dwóch frakcji: nierozpuszczalnej, którą tworzy przede wszystkim celuloza, oraz rozpuszczalnej składającej się z pektyn, gum i śluzów. Frakcja nierozpuszczalna przechodzi przez nasze jelita nienaruszona chłonąc olbrzymie ilości wody, natomiast gumy, pektyny i śluzy są rozkładane w jelicie przez dobroczynne bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Stanowią dla nich świetną pożywkę i pomagają im się mnożyć. Dzięki temu błonnikowi przypisuje się właściwości prebiotyczne. Wspomniane bakterie troszczą się o nasze jelita, konkurując o pożywienie i miejsce z przeróżnymi patogenami, tj. innymi bakteriami, grzybami i wirusami. Zapobiegają też rozwojowi nowotworów jelit. Błonnik pomaga likwidować zaparcia oraz reguluje wypróżnienia. Jest ważnym czynnikiem w profilaktyce zwalczania uchyłkowatości jelita grubego, hemoroidów, żylaków kończyn dolnych, a nawet przepukliny rozworu przełykowego przepony.