Brushetty z mini mozzarellą
Brushetty z mini mozzarellą
Składniki (na 4 porcje):
4 kromki chleba pszennego, 8 kulek mini mozzarelli, 8 sztuk pomidorków koktajlowych, pęczek świeżej bazylii, 1 duży ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy (ta była aromatyzowana pieprzem)
Sposób wykonania:
Z chleba przygotować tosty, które należy natrzeć czosnkiem i posmarować oliwą. Czosnek po natarciu chleba rozgnieść w prasce. Pomidorki w miarę możliwości sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w cząstki i wrzucić do miseczki z czosnkiem. Porwać liście bazylii i pokroić mozzarellę na połówki. Wszystkie składniki wymieszać z oliwą i nałożyć na tosty.
Jedna sztuka zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
221 kcal |
Sód |
202 mg |
A |
79 µg |
|
Białko |
3,9 g |
Potas |
173 mg |
E |
1,99 mg |
|
Tłuszcze |
14,2 g |
Wapń |
15 mg |
B1 |
0,098 mg |
|
Węglowodany |
21,8 g |
Magnez |
15 mg |
B2 |
0,069 mg |
|
Błonnik |
2,1 g |
Żelazo |
0,7 mg |
B3 |
0,74 mg |
|
Cholesterol |
11 mg |
Cynk |
0,56 mg |
Kwas foliowy |
27,8 µg |
|
Ciekawostka:
Bazylia w starożytnej Grecji nazywana była zielem królewskim, co świadczyło o jej randze i znaczeniu. Widziano w niej roślinę sakralną i ozdobną. Przez dłuższy czas traktowano ją nieufnie, ponieważ wierzono, że ma zdolność rodzić skorpiony i inne szkodliwe i niebezpieczne owady. Z czasem jednak dostrzeżono jej zalety lecznicze. Do Polski trafiła w XVI wieku, przywieziona przez włoskich kucharzy.
Jest świetnym środkiem na pobudzenie apetytu. Stosuje się ją także w chorobach górnych dróg oddechowych, zapalenia dróg moczowych, nieżycie żołądka, we wzdęciach i zaparciach. Zewnętrznie do płukania gardła, odświeżających kąpieli poprawiających wygląd skóry oraz pielęgnacji gojących się ran.