Pieczona papryka z pietruszką i czosnkiem


Pieczona papryka z pietruszką i czosnkiem

Składniki:

2 czerwone papryki, ząbek czosnku, bukiet natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzać do 200o C. Paprykę umyć, osuszyć i włożyć do piekarnika na 15-20 min. Powinna zmięknąć tak, by łatwo można było obrać miąższ ze skórki. Gorącą paprykę wyjmujemy i studzimy. Zimną kroimy na ćwiartki i obieramy z części niejadalnych i skórki. Miąższ kroimy na równe nieduże kawałki. Wrzucamy do salaterki. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do papryki. Nać pietruszki siekamy drobno i wrzucamy wszystko do salaterki. Mieszamy z oliwą i przyprawiamy. Wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Jest to doskonała przystawka na zimno.

Jedna porcja (100 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

62,4 kcal

Sód

 82,2 mg

A

 158,4 µg

Białko

0,98 g

Potas

 103,6 mg

E

 1,66 mg

Tłuszcze

4,98 g

Wapń

 21 mg

B1

 0,0432 mg

Węglowodany

5,3 g

Magnez

 8,2 mg

B2

 0,0584 mg

Błonnik

1,86 g

Żelazo

 1,06 mg

B3

 0,57 mg

Cholesterol

0 mg

Cynk

 0,502 mg

Kwas foliowy

 22,5 µg

             

 

Ciekawostka: Natka pietruszki jest bogata w witaminy A i C, żelazo i wapń. Działa przeciwzapalnie, pomaga w schorzeniach układu moczowego, takich jak zapalenie pęcherza i kamienie nerkowe. Pomaga także przy niestrawności, artretyzmie i reumatyzmie. Jedzona po porodzie pietruszka wzmaga laktację i przyspiesza kurczenie się macicy. Nać doskonale odświeża oddech, zabijając nawet zapach czosnku.