Pieczona papryka z pietruszką i czosnkiem
Pieczona papryka z pietruszką i czosnkiem
Składniki:
2 czerwone papryki, ząbek czosnku, bukiet natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do 200o C. Paprykę umyć, osuszyć i włożyć do piekarnika na 15-20 min. Powinna zmięknąć tak, by łatwo można było obrać miąższ ze skórki. Gorącą paprykę wyjmujemy i studzimy. Zimną kroimy na ćwiartki i obieramy z części niejadalnych i skórki. Miąższ kroimy na równe nieduże kawałki. Wrzucamy do salaterki. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do papryki. Nać pietruszki siekamy drobno i wrzucamy wszystko do salaterki. Mieszamy z oliwą i przyprawiamy. Wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Jest to doskonała przystawka na zimno.
Jedna porcja (100 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
62,4 kcal |
Sód |
82,2 mg |
A |
158,4 µg |
|
Białko |
0,98 g |
Potas |
103,6 mg |
E |
1,66 mg |
|
Tłuszcze |
4,98 g |
Wapń |
21 mg |
B1 |
0,0432 mg |
|
Węglowodany |
5,3 g |
Magnez |
8,2 mg |
B2 |
0,0584 mg |
|
Błonnik |
1,86 g |
Żelazo |
1,06 mg |
B3 |
0,57 mg |
|
Cholesterol |
0 mg |
Cynk |
0,502 mg |
Kwas foliowy |
22,5 µg |
|
Ciekawostka: Natka pietruszki jest bogata w witaminy A i C, żelazo i wapń. Działa przeciwzapalnie, pomaga w schorzeniach układu moczowego, takich jak zapalenie pęcherza i kamienie nerkowe. Pomaga także przy niestrawności, artretyzmie i reumatyzmie. Jedzona po porodzie pietruszka wzmaga laktację i przyspiesza kurczenie się macicy. Nać doskonale odświeża oddech, zabijając nawet zapach czosnku.