Pasta Guacamole
Guacamole
Jest odmianą salsy, czyli meksykańskiego sosu, przygotowywanego na bazie awokado. Guacamole znane było w Ameryce Środkowej już od czasów azteckich. Meksykanie przygotowują sos do tortilli, choć równie chętnie spożywają go jako przystawkę i dodatek do wielu innych potraw. Może służyć także jako pasta do kanapek. Różne odmiany guacamole przygotowuje się z dodatkiem drobno siekanych pomidorów, papryki chili, cebuli, kolendry, czosnku i innych przypraw.
Składniki:
1 dojrzałe, miękkie awokado, ząbek czosnku, mała czerwona cebulka, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z limonki, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Awokado umyć, obrać i włożyć do naczynia do blendowania. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i dodać do awokado. Dolać sok z limonki, oliwę, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony pieprz. Zblendować na gładką masę. Cebulkę obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać z pastą.
Porcja (20 g) zawiera:
Składniki podstawowe |
Zawartość |
Sole mineralne |
Zawartość |
Witaminy |
Zawartość |
|
Energia |
50,9 kcal |
Sód |
40,58 mg |
A |
1,08 µg |
|
Białko |
0,36 g |
Potas |
90,8 mg |
E |
0,54 mg |
|
Tłuszcze |
5,14 g |
Wapń |
2,54 mg |
B1 |
0,016 mg |
|
Węglowodany |
1,5 g |
Magnez |
5,88 mg |
B2 |
0,018 mg |
|
Błonnik |
0,52 g |
Żelazo |
0,16 mg |
B3 |
0,26 mg |
|
Cholesterol |
0 mg |
Cynk |
0,06 mg |
Kwas foliowy |
9,26 µg |
|
Ciekawostka:
Awokado wywodzi się z górskich lasów Ameryki Środkowej, gdzie uprawiano je już przed 8 tysiącami lat. Nazwa pochodzi od azteckiego słowa ahuacatl, które oznacza „drzewo jądrowe”, stąd wiara w moc owocu – ludy Azteków i Inków stosowały bowiem awokado jako afrodyzjak. W 1653 roku dzięki hiszpańskim żeglarzom owoc trafił do Europy.
Awokado jest co prawda dosyć kaloryczne i zawiera dużo tłuszczu (nawet do 30%), jednak w większości są to niezwykle cenne dla naszego zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Awokado obniża poziom cholesterolu LDL, tym samym zapobiegając chorobom serca i układu krążenia. Kremowy miąższ owocu chroni żołądek przed nadmiernym zakwaszeniem.