Pasta Guacamole


Guacamole

Jest odmianą salsy, czyli meksykańskiego sosu, przygotowywanego na bazie awokado. Guacamole znane było w Ameryce Środkowej już od czasów azteckich. Meksykanie przygotowują sos do tortilli, choć równie chętnie spożywają go jako przystawkę i dodatek do wielu innych potraw. Może służyć także jako pasta do kanapek. Różne odmiany guacamole przygotowuje się z dodatkiem drobno siekanych pomidorów, papryki chili, cebuli, kolendry, czosnku i innych przypraw.

Składniki:

1 dojrzałe, miękkie awokado, ząbek czosnku, mała czerwona cebulka, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z limonki, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Awokado umyć, obrać i włożyć do naczynia do blendowania. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i dodać do awokado. Dolać sok z limonki, oliwę, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony pieprz. Zblendować na gładką masę. Cebulkę obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać z pastą.

Porcja (20 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

50,9 kcal

Sód

 40,58 mg

A

1,08 µg

Białko

 0,36 g

Potas

 90,8 mg

E

0,54 mg

Tłuszcze

 5,14 g

Wapń

 2,54 mg

B1

0,016 mg

Węglowodany

 1,5 g

Magnez

 5,88 mg

B2

0,018 mg

Błonnik

 0,52 g

Żelazo

 0,16 mg

B3

0,26 mg

Cholesterol

 0 mg

Cynk

 0,06 mg

Kwas foliowy

9,26 µg

             

 

Ciekawostka:

Awokado wywodzi się z górskich lasów Ameryki Środkowej, gdzie uprawiano je już przed 8 tysiącami lat. Nazwa pochodzi od azteckiego słowa ahuacatl, które oznacza „drzewo jądrowe”, stąd wiara w moc owocu – ludy Azteków i Inków stosowały bowiem awokado jako afrodyzjak. W 1653 roku dzięki hiszpańskim żeglarzom owoc trafił do Europy.

Awokado jest co prawda dosyć kaloryczne i zawiera dużo tłuszczu (nawet do 30%), jednak w większości są to niezwykle cenne dla naszego zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Awokado obniża poziom cholesterolu LDL, tym samym zapobiegając chorobom serca i układu krążenia. Kremowy miąższ owocu chroni żołądek przed nadmiernym zakwaszeniem.