Oliwa z oliwek
100% extra virgin

Oliwa z wyselekcjonowanych gron oliwnych pakowana w dniu produkcji dla zachowania najwyższej jakości i owocowego posmaku.

Mięsna potrawka z ziemniaczkiem w mundurku i surówką z pro-biotycznych buraczków


Mięsna potrawka z ziemniaczkiem w mundurku i surówką z pro-biotycznych buraczków

Porcja dla 4 osób

Potrawka mięsna:

Skład:

  • seler naciowy 20 dag
  • marchew 2 większe
  • cebula 1 większa
  • jedna papryczka Piri – Piri
  • 25 dag wołowiny mielonej – łopatka
  • 10-15 ml oliwy z oliwek (może być inny tłuszcz, np. zwierzęcy)
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki tymianku (lub więcej)
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

Potrawka mięsna jest daniem jednogarnkowym. W związku z tym należy przygotować sobie wcześniej głęboką patelnię lub większy ale niski garnek. W naczyniu należy poddusić mieloną wołowinę ok 5-10 minut. Potem dodawać sukcesywnie, wciąż dusząc na wolnym ogniu, papryczkę Piri-Piri, pokrojoną drobno cebulę, startą na dużym oczku marchewkę oraz selera (najlepiej selera i marchewkę po prostu rozdrobnić w blenderze, termomiksie). Wszystko dusimy pod przykryciem około 40 minut. Mięso oraz warzywa oddadzą nam swoje „soki” a nawet rosołek, dlatego też mięso będzie mięciutkie i soczyste.  Pod koniec dodajemy przyprawy oraz sos sojowy. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Ziemniaczek w mundurku:

4 duże lub 8 małych ziemniaków w mundurkach myjemy dokładnie i gotujemy. Po ugotowaniu, na talerzu podajemy je krojąc na ćwiartki a  na sam wierzch dodając masło i śmietanę (może być jogurt). Dodatki wedle uznania.

Surówka z buraczków:

Skład:

  • 4 buraczki (wcześniej ugotowane w mundurkach)
  • 4 ogórki kiszone
  • jedna cebulka
  • jedno jabłko
  • pieprz do smaku
  • sól himalajska do smaku
  • 2-4 łyżek oliwy z oliwek
  • wyciśnięta jedna cytryna

Wykonanie:

Ugotowane i obrane wcześniej buraczki, ogórki oraz jabłko zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojoną drobno cebulkę. Wymieszać, doprawić i polać wszystko oliwką oraz cytryną.

Tak przygotowany obiad z pewnością dostarczy nam - oprócz walorów smakowych – istną witaminową bombę. Buraczki wraz ogórkiem kiszonym zadbają o naszą florę bakteryjną oraz oczyszczą jelita. Ugotowany w mundurku ziemniak wzbogaci nasz organizm o potas, magnez, witaminy – w szczególności C. Potrawka mięsna przygotowana na bazie dużej ilości warzyw z pewnością nie będzie ciężka dla naszego układu trawiennego, co więcej seler dostarczy nam witamin z grupy B, PP, C (dwukrotnie więcej niż w cytrusach) oraz kwasu foliowego, marchew natomiast bogata w beta karoten zapewni nam  prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmocni odporność i dostarczy kolejnych witamin: w szczególności C i K. Bogata jest również w potas, fosfor oraz wapń. To tylko niektóre pro – zdrowotne właściwości użytych składników. Jest ich o wiele więcej. W szczególności mam tu na myśli – buraka, na którego osobiście mam obsesję, czy też oliwa z oliwek, na której temat - na naszej stronie jest już bardzo wiele  informacji. Na koniec pozostaje mi tylko życzyć smacznego.