Oliwa z oliwek
100% extra virgin

Oliwa z wyselekcjonowanych gron oliwnych pakowana w dniu produkcji dla zachowania najwyższej jakości i owocowego posmaku.

Pomidory suszone w oliwie


Składniki:

4 kg dojrzałych pomidorów lima lub paprykowych, 2 szklanki oliwy, 8 ząbków czosnku, szczypta oregano lub ziół prowansalskich, łyżeczka octu balsamicznego, po 2 łyżeczki soli i cukru

Sposób wykonania:

Pomidory pokroiłam na kawałki i usunęłam pestki. Suszyłam dosyć długo w suszarce elektrycznej. Do wyparzonych słoików wkładałam wysuszone, jeszcze ciepłe pomidory i przekładałam pokrojonymi na kawałki ząbkami czosnku. Wcześniej przygotowałam zalewę z oliwy – do garnka wlałam 2 szklanki, dodałam ocet, przyprawy i dokładnie wymieszałam. Oliwa podgrzewała się do 80o C (warto mieć termometr kuchenny).  Taką gorącą oliwą zalałam pomidory – powinny być całkiem pokryte tłuszczem, dlatego pukałam słoikiem w stół, żeby oliwa się wszędzie dostała. Zakręciłam słoiki i ustawiłam do góry dnem na ściereczce. Kiedy wystygły, wstawiłam do spiżarni, gdzie dojrzewały jeszcze przez 2 tygodnie. Nie smakują tak, jak sklepowe. Są lekko kwaskowate, ale bardzo smaczne i mają wyrazisty kolor. Nadają się do przygotowania pasty kanapkowej, jako dodatek do kanapek, sałatek, makaronów, zapiekanek itp.

Jedna porcja (5 sztuk – 20 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

81 kcal

Sód

 372,4 mg

A

 30,7 µg

Białko

0,1 g

Potas

 870,6 mg

E

 1,6 mg

Tłuszcze

8,8 g

Wapń

 39,6 mg

B1

 0,1 mg

Węglowodany

0,3 g

Magnez

 28,2 mg

B2

 0,08 mg

Błonnik

2,7 g

Żelazo

 2 mg

B3

 2,9 mg

Cholesterol

0 mg

Cynk

 1,2 mg

Kwas foliowy

 35,4 µg

 

Ciekawostka: Pomidory są bogate w czerwony barwnik z grupy karotenów, zwany likopenem. Wykazuje on silne działanie przeciwutleniające, a co za tym idzie – przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Skuteczność pomidorów i przetworów pomidorowych udowodniono w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego, prostaty u mężczyzn i piersi u kobiet. Likopen posiada również zdolność przeciwdziałania agregacji płytek krwi i tworzeniu skrzepów oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto wykazano, że spożywanie produktów bogatych w likopen może obniżać ryzyko ostrego zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej, jak również może zmniejszyć liczbę zgonów z powodu choroby wieńcowej.