Surówka z marchewki, selera i jabłka


Surówka z marchewki, selera i jabłka

Składniki:

1 marchewka, kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego (ale ten ciężko się ściera), jabłuszko, najlepiej Szampion, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Warzywa umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Tak samo jabłuszko. Doprawić sokiem  cytryny, solą, pieprzem i dolać oliwy. Wymieszać i gotowe.

Porcja (100 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

 147 kcal

Sód

70 mg

A

1249 µg

Białko

1g

Potas

287mg

E

1,74mg

Tłuszcze

10,3g

Wapń

32mg

B1

0,051 mg

Węglowodany

16,6g

Magnez

15mg

B2

0,055mg

Błonnik

3,8g

Żelazo

0,5mg

B3

0,44 mg

Cholesterol

0mg

Cynk

0,36mg

Kwas foliowy

30,9µg

 

Ciekawostka:

Dzięki obecności karotenów, które są prowitamina witaminy A, marchewka bardzo dobrze wpływa na wzrok. Przy niedoborze witaminy A najczęściej występuje tzw. kurza ślepota, czyli osłabione widzenie o zmierzchu. Później może nastąpić zrogowacenie nabłonka gałki ocznej (kseroftalmia), stąd inna nazwa witaminy A – akseroftol.