Pasta z wątróbki drobiowej


Pasta z wątróbki drobiowej

Składniki:

500 g wątróbki drobiowej, 3 duże cebule, 3 łyżki oliwy, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, 0,5 szklanki mleka

Sposób wykonania:

Wątróbkę umyć i włożyć do miski. Zalać pół szklanki mleka i zimną wodą. Odstawić na 2 h. Dokładnie wypłukać i ugotować we wrzątku. Cebulę posiekać w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać wątróbkę i jeszcze chwilkę dusić razem. Doprawić, przełożyć do blendera i zmiksować na gładką pastę. Przestudzić. Natkę umyć i drobno posiekać. Wymieszać razem z pastą.

Porcja (40 g na kanapkę) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

98 kcal

Sód

31 mg

A

2882 µg

Białko

6,6 g

Potas

 196mg

E

1,76mg

Tłuszcze

7,1g

Wapń

29mg

B1

0,128 mg

Węglowodany

3,2g

Magnez

16mg

B2

0,847mg

Błonnik

0,9g

Żelazo

3,5mg

B3

3,26 mg

Cholesterol

114mg

Cynk

1,26mg

Kwas foliowy

199,1µg

 

Ciekawostka:

Połączenie gotowanej wątróbki i świeżej natki pietruszki to najlepsze lekarstwo na niedokrwistość z powodu niedoborów żelaza w diecie. Już jedna kromka chleba do śniadania dostarczy nam 3,5 mg żelaza i sporo kwasu foliowego. Witamina C z natki pietruszki dodatkowo pomoże przyswoić żelazo i sama go dostarczy. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z wątróbką, ponieważ zawiera zbyt wysokie ilości witaminy A i cholesterolu, a co za dużo, to niezdrowo!