Oliwa z oliwek
100% extra virgin

Oliwa z wyselekcjonowanych gron oliwnych pakowana w dniu produkcji dla zachowania najwyższej jakości i owocowego posmaku.

Pieczony dorsz


Pieczony dorsz

Składniki:

1 mały dorsz (400 g), 4 łyżki oliwy, pasternak, 2 duże ząbki czosnku, duża szczypta soli, łyżka suszonego koperku, szczypta suszonej natki pietruszki, szczypta tymianku, szczypta białej gorczycy, kilka ziarenczarnego pieprzu

Sposób wykonania:

Dorsza umyj i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na tarce zetrzyj pasternak i czosnek, włóż do moździerza. Wsyp sól, koperek, pietruszkę, tymianek, gorczycę i pieprz, a potem utrzyj na pastę z oliwą. Natrzyj dorsza i odstaw na godzinę, by się zamarynował. Wstawdorsza do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekaj około 20 minut.

Porcja (400 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

459 kcal

Sód

678mg

A

28 µg

Białko

71,4 g

Potas

1464mg

E

3,55mg

Tłuszcze

17,8g

Wapń

40mg

B1

0,24 mg

Węglowodany

3,3g

Magnez

105mg

B2

0,195mg

Błonnik

0,4g

Żelazo

1,8mg

B3

9,27 mg

Cholesterol

200mg

Cynk

2,11mg

Kwas foliowy

48,5µg

 

Ciekawostka:

Mięso dorsza jest białe, smakuje raczej neutralnie i można je przyrządzać w różnoraki sposób. W wielu krajach europejskich dorsz jest podstawowym składnikiem potraw. W angielskiej potrawie fish and chips używa się głównie dorsza. W Portugalii i Brazylii ryba ta jest podawana na Wigilię i w inne dni postu, zastępując mięso. Bacalhau jest tam jedną z potraw narodowych. Również w tradycji kulinarnej Chorwacji dorsz odgrywa rolę podobną do karpia w Polsce. Ważną pozycję dorsz zajmuje w kuchniach: francuskiej, hiszpańskiej i baskijskiej. Dorsza sprzedaje się często w formie suszonej ryby, sztokfisza, zarówno w wymienionych krajach, jak i w Niemczech (Stockfisch), Wielkiej Brytanii (stockfish) i w Norwegii (tørrfisk). Tak zakonserwowanego rozmiękcza się przed przyrządzeniem przez dłuższy okres w wodzie.

Ponieważ dorsz był rybą powszechnie dostępną, potrawy z niego były pożywieniem ubogich, a także potrawą zastępującą mięso w dniach katolickiego postu. Dzisiaj status dorsza jako potrawy zmienia się ze względu na zmniejszające się połowy i jego rosnącą cenę.

Wątroba dorsza jest smaczna i spożywa się ją jako specjał dodawany do ziemniaków albo jako pastę do chleba. Jest szczególnie ceniona w Rosji. Oprócz walorów smakowych podkreśla się to, że jest bogata w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera 65% tłuszczu, z którego wyrabia się tran, stosowany jako lek (np. w leczeniu dny moczanowejalbo w zapobieganiu cukrzycy).