Oliwa z oliwek
100% extra virgin

Oliwa z wyselekcjonowanych gron oliwnych pakowana w dniu produkcji dla zachowania najwyższej jakości i owocowego posmaku.

Jajka marynowane w barszczyku


Jajka marynowane w barszczyku

Składniki:

7 jajek, 100 g twarożku chudego, kilka rzodkiewek, pęczek koperku, butelka barszczu na zakwasie, sól, pieprz, oliwa

Sposób wykonania:

Jajka gotować na półtwardo przez 7 minut. Wyjąć z wody i obrać. Włożyć do garnka z barszczem i lekko podgrzewać, żeby jajka złapały czerwono-różowy kolor. Kiedy wystygną, naciąć w połowie tak, żeby wyglądały jak kwiatki (podobnie jak się wycina ozdoby z rzodkiewek) i z połówek wyjąć delikatnie żółtka. Twarożek, żółtka, startą rzodkiewkę i posiekany koperek razem z przyprawami wrzucić do miksera i zmiksować. Faszerować jajka i ułożyć na trawce z koperku i rzeżuchy.  

Porcja (połówka jajka) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

93 kcal

Sód

 120 mg

A

78 µg

Białko

5,1 g

Potas

 86 mg

E

0,77 mg

Tłuszcze

7,8 g

Wapń

 27 mg

B1

0,029 mg

Węglowodany

1,3 g

Magnez

 6 mg

B2

0,18 mg

Błonnik

0,4 g

Żelazo

 0,8 mg

B3

0,07 mg

Cholesterol

86 mg

Cynk

 0,67 mg

Kwas foliowy

18,8 µg

             

 

Ciekawostka:

Białko jaja wcale nie jest jednorodnym tworem, lecz składa się z mieszaniny różnych rodzajów białek spełniających rozmaite funkcje w ludzkim organizmie.

Najwięcej jest w nim owoalbuminy (54% suchej masy jaja). Jej skład aminokwasowy, uznany za idealny, jest przyjmowany jako wzorzec przy określaniu wartości biologicznej białek żywności. Pozostałe rodzaje występują w ilości od 0,05–13%, a zalicza się do nich m.in.: konalbuminę, lizozym i awidynę.

Konalbumina znana jest ze swoich właściwości chelatujących – potrafi wiązać jony metali (miedzi i aluminium), przyczyniając się do detoksykacji organizmu. Pomaga też wydalić nadmiar jonów żelaza, które powodują namnażanie wolnych rodników i uszkodzenia komórek. Uchodzi też za czynnik przeciwbakteryjny i chroni żółtko jaja przed zakażeniem.

Lizozym jest z kolei białkiem o właściwościach niszczących ściany komórkowe saprofitycznych bakterii gram dodatnich powodujących psucie się żywności i zatrucia pokarmowe u ludzi o słabszej odporności. Lizozym stanowi także jeden z mechanizmów nieswoistej odporności – aktywuje komórki żerne do walki z patogenami.

Awidyna występuje w jajku w najmniejszej ilości i jest substancją najmniej pożądaną. Co prawda w niewielkich dawkach może hamować rozrost drobnoustrojów, jednak przy większym spożyciu działa na organizm antyodżywczo (wiąże biotynę, czyli witaminę H – B7) i wykazuje działanie toksyczne. Dlatego ze spożywaniem wszystkich produktów, także jajek, nie wolno przesadzać.