Sałatka Cesara


Sałatka Cesara

Składniki:

sałata rzymska, pomidor, 3 jajka, grzanki z połowy bagietki, starty parmezan, oliwa extra virgin, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w cząstki. Na suchej patelni przygotować grzanki z bagietki. Pomidora sparzyć i pokroić w cząstki. Porwać sałatę i wrzucić do miski. Dodać pomidory i grzanki, wymieszać. Doprawić i wymieszać. Na wierzchu ułożyć jajka i posypać parmezanem. Polać oliwą.

Porcja (100 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

81,6 kcal

Sód

135,9mg

A

179,3 µg

Białko

4,75 g

Potas

171,8mg

E

0,83mg

Tłuszcze

4,3g

Wapń

43mg

B1

0,07 mg

Węglowodany

7,3g

Magnez

13mg

B2

0,19mg

Błonnik

1,4g

Żelazo

1mg

B3

0,43 mg

Cholesterol

76,3mg

Cynk

0,83mg

Kwas foliowy

59,8µg

 

Ciekawostka:

Sałatka Cesara to rodzaj popularnej sałatki, której głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki i parmezan. Za jej twórcę uważa się CaesaraCardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. Do sporządzenia oryginalnej sałatki Cesara potrzebne są: sałata rzymska, sos Worcestershire, starty ser parmezan, grzanki, sól, oliwa o smaku czosnkowym, czosnek, ocet winny, sok z cytryny, surowe jajko i świeżo starty pieprz.

mgr Karolina Górecka (Sienkiewicz)