Oliwa z oliwek
100% extra virgin

Oliwa z wyselekcjonowanych gron oliwnych pakowana w dniu produkcji dla zachowania najwyższej jakości i owocowego posmaku.

Muszelki nadziewane szpinakiem i mielonym mięsem


Muszelki nadziewane szpinakiem i mielonym mięsem

Składniki:

opakowanie makaronu muszelki, 100 g mielonego mięsa drobiowo-wołowego, opakowanie szpinaku (najlepszy brykiet w liściach), 5 ząbków czosnku, 1 cebula, 1 marchewka, 150 g przecieru pomidorowego, 150 g śmietany 18%, 100 g startego sera Gouda, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz, oregano 

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić na nią mięso mielone. Usmażyć. Dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Dusić przez 5 min. Potem dodać startą na drobnej tarce marchewkę i znów dusić 10 min. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i oregano i zredukować sos. Na osobnej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić szpinak, dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i doprawić solą i pieprzem. Usmażyć. Do garnka z wrzątkiem wrzucić muszelki i pogotować 2-3 min. Wyjąć i osuszyć. Połowę nadziać mięsem, połowę szpinakiem. Do każdej muszelki łyżeczką nałożyć śmietany i na to trochę startego sera. Muszelki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i zapiekać przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Porcja (6 muszelek – 300 g) zawiera:

Składniki podstawow

 Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

852 kcal

Sód

657mg

A

866 µg

Białko

31 g

Potas

766mg

E

4,47mg

Tłuszcze

36,5g

Wapń

297mg

B1

0,369 mg

Węglowodany

105,3g

Magnez

91mg

B2

0,47mg

Błonnik

6,3g

Żelazo

4,7mg

B3

3,86 mg

Cholesterol

72mg

Cynk

3,8mg

Kwas foliowy

166,8µg

             

 

Ciekawostka:

Trzy podstawowe bogactwa szpinaku to beta-karoten, witamina C oraz luteina. Wszystkie te związki należą do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków wymiatających kancerogenne wolne rodniki. Szpinak dzięki temu zapobiega chorobom serca (nadciśnieniu, miażdżycy, zawałom serca i udarom), nowotworom oraz innym chorobom cywilizacyjnym. Beta-karoten i luteina to żółte barwniki kojarzone bardziej z marchewką i żółtkami jajek, ale zielone warzywa liściaste również zawierają ich spore ilości. Oba barwniki odpowiadają za ochronę naszego wzroku, zapobiegając utlenianiu kwasów tłuszczowych zgromadzonych w plamce żółtej oka.

mgr Karolina Sienkiewicz