Sałatka z rukoli i boczniaka


Sałatka z rukoli z boczniakiem

Składniki:

opakowanie mixu sałat z rukolą, 200 g boczniaka, 100 g marynowanej czerwonej papryki, 50 g sera feta, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz; słodki sos do sałatki (na zdjęciu w miseczce na dole):  3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 2 duże ząbki czosnku i porządna szczypta suszonej bazylii

Sposób wykonania:

Boczniaki pokroić w paski i usmażyć na oliwie, doprawić i ostudzić. Do miski wrzucić umyty mix sałat z rukolą, posiekaną paprykę konserwową i pokrojony w kostkę ser feta. Składniki wymieszać ręką. Na wierzchu ułożyć boczniaki. Osobno przygotować sos: drobniutko posiekać 2 ząbki czosnku, wymieszać z miodem, rozrobić to z oliwą i octem balsamicznym, dodać duża szczyptę suszonej bazylii. Sałatkę można polać od razu albo po nałożeniu na talerz.

Porcja (200 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

400 kcal

Sód

 403,86 mg

A

246,8 µg

Białko

7,1 g

Potas

 311,5 mg

E

3,67 mg

Tłuszcze

37,1 g

Wapń

 146,4 mg

B1

0 mg

Węglowodany

13,45 g

Magnez

 20,3 mg

B2

0,51 mg

Błonnik

2,9 g

Żelazo

 1,64 mg

B3

3,2 mg

Cholesterol

45,8 mg

Cynk

 1,27 mg

Kwas foliowy

66,3 µg

             

 

Ciekawostka:

Boczniaka ze względu na wartości odżywcze często porównuje się do warzyw. Zawiera białko, wiele substancji mineralnych – najwięcej potasu i fosforu oraz witaminę niespotykaną w świecie roślin - B12. Regularna konsumpcja boczniaka obniża poziom cukru we krwi, reguluje poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Zmniejsza ciśnienie w oczach, wzmacnia organizm po wyczerpującej pracy fizycznej. Zawarte w grzybie polisacharydy wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym. Ma właściwości nawilżające i wiążące wodę oraz działanie przeciwzapalne, co wpływa odmładzająco na skórę.

Karolina Sienkiewicz