Oliwa z oliwek
100% extra virgin

Oliwa z wyselekcjonowanych gron oliwnych pakowana w dniu produkcji dla zachowania najwyższej jakości i owocowego posmaku.

Pstrąg pieczony z pistacjami


Pstrąg pieczony z pistacjami

Składniki:

2 filety z pstrąga, 4 łyżki oliwy z oliwek, 50 g pistacji, 1 cukinia, 100 g pomidorów, sok z jednej cytryny, sól ziołowa, pieprz cytrynowy

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Pstrąga myjemy, osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Cukinię i pomidory dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plasterki, a pomidorki przekrawamy na 4 części. Pstrąga smarujemy od spodu oliwą z oliwek, układamy na blaszce, oprószamy pieprzem, solą i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy pozostałą oliwę, układamy plasterki cukinii i pomidorki. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną. Blaszkę z rybą i naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 min.

Porcja (300 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

320 kcal

Sód

255,2 mg

A

145,11 µg

Białko

17,3 g

Potas

873,2 mg

E

3,63 mg

Tłuszcze

24,7 g

Wapń

62,6 mg

B1

0,27 mg

Węglowodany

10,6 g

Magnez

79,3 mg

B2

0,22 mg

Błonnik

2,85 g

Żelazo

2,1 mg

B3

0,3 mg

Cholesterol

34,8 mg

Cynk

1,01 mg

Kwas foliowy

111,04 µg

             

 

Ciekawostka:

Ryby, oprócz kwasów tłuszczowych n-3 posiadają jeszcze inne bogactwo – bardzo dobrze przyswajalne białko kolagenowe. Rybi kolagen jest cennym i powszechnie stosowanym lekarstwem na choroby stawów. Łagodzi zmiany zwyrodnieniowe, procesy zapalne, zmiany chorobowe ścięgien i wiązadeł. Jest niezbędnym składnikiem do wytwarzania mazi przez chrząstkę szklistą i błonę stawową. Bez tej substancji odpowiedzialnej za prawidłowe „naoliwienie” i odżywienie stawu, chrząstki bardzo szybko by się powycierały, a każdy ruch sprawiałby dotkliwy ból.