Pasta z mintaja i pistacji


Pasta z mintaja i pistacji

Składniki:

250 g filetów z mintaja, 100 g pistacji, 10 łyżek oliwy, sól ziołowa, pieprz cytrynowy, natka pietruszki

Sposób wykonania:

Filet ugotować na parze z pieprzem cytrynowym. Pistacje obrać i zmiażdżyć w moździerzu. Składniki zmiksować z oliwą i solą ziołową na gładką pastę. Wymieszać z posiekaną drobniutko natką pietruszki.

Porcja (20 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

71 kcal

Sód

 59,7 mg

A

8,62 µg

Białko

2,6 g

Potas

 86 mg

E

0,87 mg

Tłuszcze

6,5 g

Wapń

 8,24 mg

B1

0,04 mg

Węglowodany

1,1 g

Magnez

 12 mg

B2

0,02 mg

Błonnik

0,3 g

Żelazo

 0,34 mg

B3

0,2  mg

Cholesterol

7,42 mg

Cynk

 0,1 mg

Kwas foliowy

4,37 µg

             

 

Ciekawostka:

Natka pietruszki jest cennym dodatkiem do wszelkiego rodzaju past rybnych, jajecznych i twarogowych. Zawiera apiol – związek o silnym działaniu moczopędnym, dzięki czemu pobudza do pracy nerki i przyspiesza oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. W dodatku, dzięki swojemu działaniu antyseptycznemu, natka pietruszki chroni przewód pokarmowy i drogi moczowe przed rozwojem szkodliwej flory bakteryjnej, łagodzi stany zapalne dróg moczowych i poprawia trawienie.