Oliwa z oliwek
100% extra virgin

Oliwa z wyselekcjonowanych gron oliwnych pakowana w dniu produkcji dla zachowania najwyższej jakości i owocowego posmaku.

Łódeczki cykoriowe z sałatką z łososia, papai i awokado


Łódeczki cykoriowe z sałatką z łososia, papai i awokado
Składniki:
2 cykorie, 1 awokado, sok z połowy cytryny, 300 g ugotowanego łososia, 1 papaja, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki musztardy, 1 szalotka
Sposób wykonania:
Łososia ugotowanego na parze z pieprzem cytrynowym rozdrobnić i włożyć do miski. Awokado i papaję obrać i pokroić w drobną kostkę. Skropić wszystko cytryną i wymieszać. Przygotować sos z oliwy, octu, cukru, musztardy i posiekanej drobniutko szalotki. Wymieszać składniki z sosem. Cykorię umyć, osuszyć i odkroić listki. Do każdego nałożyć porcję sałatki i podać na dużym talerzu lub półmisku. 
Porcja (100 g) zawiera:
Składniki podstawowe    Zawartość    Sole mineralne    Zawartość    Witaminy    Zawartość
Energia    168 kcal    Sód    24,1 mg    A    10,5 µg
Białko    6,2 g    Potas    291,4 mg    E    2,26 mg
Tłuszcze    13,9 g    Wapń    18,5 mg    B1    0,1 mg
Węglowodany    6,25 g    Magnez    19,4 mg    B2    0,1 mg
Błonnik    1,2 g    Żelazo    0,63 mg    B3    2,41 mg
Cholesterol     mg    Cynk    0,35 mg    Kwas foliowy    34 µg

Ciekawostka: 
Cykoria jest wspaniałym zimowym warzywem. Bardzo poleca się ją dla diabetyków, ponieważ zawarta w niej inulina – cukier złożony z cząsteczek fruktozy – skutecznie zapobiega skokom glikemii. Poza tym inulina to jedna z rozpuszczalnych frakcji błonnika. Ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit i całego przewodu pokarmowego. Zalicza się ją do prebiotyków, czyli związków powodujących namnażanie w jelitach dobroczynnych bakterii probiotycznych. Dzięki temu inulina oddziałuje pozytywnie na system immunologiczny jelita i jest zalecana osobom chorym na celiakię. Cykorii nie lubią drożdżaki Candida, więc pomaga uszczuplić ich kolonie i ułatwia leczenie drożdżycy.
Dzięki zawartości innego, gorzkiego składnika, intybiny, cykoria poprawia trawienie, ponieważ zwiększa wytwarzanie soków żołądkowych oraz stymuluje ruchy żołądka i czynności trzustki. Działa przeciwzapalnie, jednocześnie oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy, wspomagając między innymi leczenie alergii skórnych. Medycyna ludowa od wieków nakazuje stosować cykorię w różnego rodzaju chorobach skóry.
Karolina Sienkiewicz