Oliwa z oliwek
100% extra virgin

Oliwa z wyselekcjonowanych gron oliwnych pakowana w dniu produkcji dla zachowania najwyższej jakości i owocowego posmaku.

Sałatka ze szparagami


Sałatka ze szparagami

Składniki:

2 garście sałaty roszponki, 150 g łososia wędzonego, 6 zielonych szparagów, 6 rzodkiewek, 2 łyżki posiekanego szczypiorku wraz z cebulką, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki; sos: 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka przyprawy chili

Sposób wykonania:

Odciąć twarde końce szparagom, obrać skórkę do 2/3 wysokości szparaga, umyć, osuszyć i pokroić na 4 cm kawałki. Gotować na parze, aż będą "al dente". Na roszponce ułożyć szparagi, kawałki łososia, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i szczypiorek wraz z cebulką. Posypać natką pietruszki i polać sosem.

Porcja (100 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

104 kcal

Sód

403,8 mg

A

90 µg

Białko

7 g

Potas

263,9 mg

E

1,76 mg

Tłuszcze

7,8 g

Wapń

24,9 mg

B1

0,107 mg

Węglowodany

2,8 g

Magnez

19 mg

B2

0,089 mg

Błonnik

1,2 g

Żelazo

0,73 mg

B3

2,41 mg

Cholesterol

18,75 mg

Cynk

0,51 mg

Kwas foliowy

75,1 µg

             

 

Ciekawostka:

Szparagi to długowieczna bylina uprawiana dla młodych pędów lub dekoracyjnych liści. To bogate źródło potasu i kwasu foliowego oraz dobre źródło beta-karotenu i witaminy E. Szparagi są jednym z najbardziej pożądanych warzyw świata. Pliniusz Starszy opisywał metody uprawy stosowane przez Rzymian w celu utrzymania białych pędów i wspominał odmianę uprawną, której trzy pędy ważyły cały funt. Kiedyś wierzono, że te pędy wyrastają z zakopanych w ziemi rogów barana.

Szparagi mają właściwości pomagające w leczeniu wielu chorób, np. reumatyzmu, dny i zapalenia pęcherza.

Pędy szparagów powinny być jak najświeższe. Można je zamrażać – należy powiązać w pęczki i zblanszować: grubsze pędy przez 4 min, cieńsze przez 2 min. Zamrażać w plastikowych pojemnikach. Najsmaczniejsze są szparagi ugotowane na parze lub duszone i podane na gorąco z masłem. Miękkie końce można dodawać do sałatek i pizzy. Wodę z gotowania szparagów można wykorzystać do przyrządzenia zupy.

Karolina Sienkiewicz