Zupa kurkowa


Zupa kurkowa

Składniki:

500 g kurek, pęczek włoszczyzny, 5 ziemniaków, cebula, koper, 50 g oliwy, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, kurkuma

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną włoszczyznę i koper. Kiedy się przesmaży, dodać umyte kurki i dusić pod przykryciem. W garnku nastawić około 4 l wody i ugotować w niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy kurki z warzywami uduszą się na patelni, jej zawartość przelać do wody. Doprawić, zagęścić mąką pszenną i gotować jeszcze 15 min.

Porcja (250 g) zawiera:

Składniki podstawowe

Zawartość

Sole mineralne

Zawartość

Witaminy

Zawartość

Energia

72,5 kcal

Sód

57,5mg

A

47,5 µg

Białko

3,8 g

Potas

160mg

E

0,2mg

Tłuszcze

4,8g

Wapń

22,5mg

B1

0 mg

Węglowodany

4,5g

Magnez

7,5mg

B2

0,2mg

Błonnik

1g

Żelazo

0,8mg

B3

2,2 mg

Cholesterol

0 mg

Cynk

0,3mg

Kwas foliowy

2,5µg

             

 

Ciekawostka:

Kurka to tak naprawdę pieprznik jadalny – smaczny grzyb o żółtawym zabarwieniu, występujący w naszych lasach liściastych i iglastych. Kurki dostarczają nam przede wszystkim sporych ilości witaminy D, więc pozytywnie wpływają na kości, oraz A, E i z grupy B. Pośród grzybów są także jednymi z najbogatszych w witaminę C (zawierają jej 6-7 mg w 100 g, aż 3 razy więcej niż w borowikach). Są to więc prawdziwe bomby witaminowe, które warto zbierać w sezonie i jak najczęściej wykorzystywać w kuchni.